terug

Brand identity

The Online Group zorgt voor brand loyalty door jouw brand identity vorm te geven

Wat een merk uniek maakt en haar onderscheidt van anderen, is haar identiteit. Brand identity is de manier waarop een organisatie zich wenst te identificeren en zich in de markt wenst te positioneren. Brand identity is ook de belofte die een merk doet naar de consument toe: is de kwaliteit gegarandeerd, biedt het beleving of geeft het een aangenaam gevoel? Het merk kan de associatie oproepen van een product, een persoonlijkheid of een set van waarden. Dit is afhankelijk van de persoonlijke associatie die consumenten met dit merk hebben (bijvoorbeeld: velen denken bij het merk Puma aan de sprinter Usain Bolt).

Ook zijn aan brand identity de waarneembare eigenschappen verbonden van een merk, zoals een bepaalde kleur, logo, naam of het symbool die haar identificeren en onderscheiden van andere merken in de ogen van consumenten. Denk aan de mentale en functionele verbindingen die mensen leggen met een merk, zoals het rood van Coca Cola, de duurzaamheid van The North Face en het logo van Nike. Marketing is eigenlijk slechts een middel om deze identiteit naar de consument te communiceren.

Waarom is branding belangrijk voor jouw organisatie?

Branding is eigenlijk het tegenovergestelde van marketing. Marketing is het actief promoten van een product of service, en dient als een ‘push’ factor die actief een boodschap uitdraagt die de verkoop van een product of service moet stimuleren.

Goede branding gaat vooraf aan- en ligt ten grondslag aan marketing. Het is de ‘pull’ factor. Branding is de uitdrukking van de essentiële waarde of waarheid die de basis vormt van een organisatie, product of service. Het is hoe de kenmerken, waarde en attributen die duidelijk maken wat het merk wel of niet is, worden gecommuniceerd. Een merk kan mensen aansporen om een bepaald product te kopen, en ondersteunt de marketing- en salesactiviteiten, maar zegt nooit expliciet: ‘Koop me’.

The Online Group weet dat de identiteit van een merk niet meer los kan worden gezien van haar online voorkomen, en weet een antwoord te geven op vragen als: ‘Op welke manier moet jouw merk op internet vertegenwoordigd worden en door wie, op welke kanalen dient dit te gebeuren en wat is de boodschap die op deze manier moet worden overgebracht?’

Er zijn zoveel meer mensen te bereiken, inspireren en te motiveren met een sterke Facebook- of Instagram-campagne dan met een billboard boven een snelweg. The Online Group ziet het met jou definiëren van jouw brand identity als onderdeel van een sterke onlinemarketingstrategie.

Vanuit de missie, visie, waarden, persoonlijkheid en belofte van het merk komt de brand identity tot stand. Deze brand identity uit zich vervolgens in alle mogelijke middelen door een bepaald gedrag, visuele stijl en manier van communiceren.

The Online Group kan jou helpen om een passende brand identity te ontwikkelen en zo een sterk merk te bouwen. Vanuit de gekozen doelgroep en positionering bekijken we welke middelen we op verschillende online kanalen gaan inzetten voor een maximaal effect.

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact