Zo schrijf je succesvolle blogs

  • 5 min. leestijd
  • 20 april 2018

Dagelijks worden er zo’n 3,5 miljoen blogs online geplaatst. Een belangrijke reden hiervoor is dat blogs zeer nuttig zijn voor het verhogen van websitetraffic. Uit Het Grote Content Marketing Onderzoek 2017 blijkt bovendien dat blogs naast e-mailnieuwsbrieven het belangrijkste owned medium zijn. Relevant feit hierbij is dat Nederlanders gemiddeld 4 uur en 50 minuten per dag aan het internet besteden. Hoe zorg je dat ze in die tijdsperiode aandacht wijden aan het lezen van jouw artikelen? In deze blog een drietal tips voor het schrijven van succesvolle blogs!

Het 3S-model voor goede blogs

Steeds meer bedrijven zetten contentmarketing in, waardoor er veel content dagelijks online wordt gepubliceerd. Een logisch gevolg is dus een overload aan content. Om met je blogs toch op te vallen tussen de massa, is het 3S-model handig om te gebruiken. Goede content moet namelijk searchable, snackable en sharable zijn. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt.

Searchable content

Uit onderzoek blijkt dat de sites die op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google worden vertoond 92% van het zoekverkeer genereren. Om te zorgen dat jouw blog hier wordt getoond, is het van belang dat deze aansluit op de interesses en pijnpunten van je doelgroep. Zorg er daarom voor dat je teksten de vraag of het probleem van je (potentiële) klanten oplossen en de juiste zoekwoorden bevatten.

Met een zoekwoordonderzoek kun je achterhalen welke short-tail-zoekwoorden (korte, ongespecificeerde zoekwoorden) en long-tail-zoekwoorden (specifieke vragen) je doelgroep vooral gebruikt om informatie op te zoeken. Om deze zoekwoorden vast te stellen, kun je gebruikmaken van tools als Google Analytics of Keywoordtool.io. Er is discussie over hoe vaak je deze keywords vervolgens het beste in je blog kunt plaatsen, maar aan te raden is om ze in ieder geval één keer bovenaan, één keer in het midden en één keer aan het einde van je artikel te gebruiken. Hierbij is het van belang dat de leesbaarheid optimaal blijft. Slecht leesbare blogs worden namelijk door zoekmachines afgestraft. Zoekwoorden in deeltitels doen het daarnaast ook erg goed. Uiteindelijk zijn de vastgestelde zoekwoorden een belangrijk onderdeel van je contentstrategie. Wij kunnen je ook helpen bij het schrijven van deze zoekmachine-geoptimaliseerde blogs.

Voor de vindbaarheid van je blog speelt de titel een grote rol. Uit een onderzoek van HubSpot blijkt dat vooral drie dingen in je titel goed zijn voor een hoge klikfrequentie. Allereerst zorgt het tussenhaakjes plaatsen van woorden, zoals [infographic], voor een stijging van 38% van de klikfrequentie. Daarnaast zorgt het gebruik van het woord ‘foto’ voor een stijging van 37% en het woord ‘wie’ voor een stijging van 22%. Keywords in de titel doen het ook erg goed. Verder is een kop beter zoekmachine-geoptimaliseerd voor Google als het maximaal zeventig karakters bevat. Naast deze tips is er ook een aantal woorden dat het aantal kliks juist doet dalen. Deze zijn te zien in onderstaand figuur.

Headlines that make people not click

Snackable content

Uit een onderzoek van Microsoft Corporation blijkt dat mensen een kortere spanningsboog hebben dan een goudvis, namelijk 8 seconden (die van een goudvis is 9 seconden). Je doelgroep wil dus content die snel en helder antwoord geeft op haar vraag. Zorg dus voor blogs met een hoog ‘snack’-gehalte. Wanneer je dit goed doet, zal je klant hongerig blijven naar nieuwe updates.

Snackable content gaat vooral goed samen met contentmapping. Bij deze methode deel je je blog op in verschillende contentvormen. Verderop in deze blog leggen we dit begrip verder uit. Bij snackable content wint visuele content het van tekstuele content. Beeld is namelijk beter te onthouden en wordt als aantrekkelijker gezien.

In 2018 zijn video’s namelijk één van de belangrijkste marketingtools. Op social media krijgen ze zelfs 1.200% meer shares dan posts waarin tekst en afbeeldingen zijn gecombineerd. Ga je video’s inzetten? Zorg er dan wel voor dat je in de eerste drie seconden de aandacht van je doelgroep grijpt. Er is namelijk gebleken dat deze eerste drie seconden cruciaal zijn voor het succes van je video.

Sharable content

Als marketeer moet je jezelf constant afvragen of je doelgroep de blog interessant genoeg zal vinden om hem te delen. Goed deelbare blogs spelen in op emoties, bevatten lijstjes en combineren tekst en beeld. Uit onderzoek van HubSpot blijkt bovendien dat, in zowel B2C als B2B, blogs met tussen de vijfhonderd en duizend woorden het meest gedeeld worden.

Het gemiddelde aantal shares van content op social media, waaronder blogs, is echter al sinds 2015 aan het dalen. Uit het recente onderzoek van Buzzsumo komen daarvoor drie oorzaken naar voren:

  1. De toename van online content betekent meer concurrentie op engagementgebied.
  2. Door het nieuwe algoritme van Facebook is het organisch bereik van posts gedaald.
  3. Er wordt steeds meer privé gedeeld via kanalen als WhatsApp en Slack in plaats van op Facebook en Twitter.

Ondanks deze dreigingen steeg het aantal shares bij sommige bedrijven juist. Bij de New York Times en Harvard Business Review ging het bijvoorbeeld heel goed met het aantal deelacties. Hun geheim? Betrouwbare, onderbouwde, lang houdbare en autoritaire content. Ook wel ‘evergreen content’ genoemd. In de volgende paragraaf lichten we toe hoe je autoriteit wordt op het gebied van bepaalde blogonderwerpen en waarom dit zo belangrijk is.

Schrijf over het onbekende en wordt autoriteit

Een belangrijke oorzaak voor de daling in het aantal shares van blogs, is de toename in online content. Een veel voorkomend probleem hierbij is dat veel marketeers artikelen willen schrijven over trending topics, zonder dat ze enige autoriteit omtrent dit onderwerp hebben. In het onderzoek van Buzzsumo wordt als toelichting een voorbeeld genoemd van blogs over de bitcoin. In december 2017 werden er namelijk 40.000 blogs over dit onderwerp gepubliceerd. Veel mensen waren dan ook geïnteresseerd in dit thema, maar niemand kon natuurlijk al deze content lezen. Vanwege het enorme aanbod, bezochten geïnteresseerden vooral de websites van gevestigde cryptocurrency-bedrijven en van auteurs die ze vertrouwden. Voor bedrijven die geen autoriteit waren op dit gebied, was het daardoor bijna nutteloos om nog artikelen over de bitcoin te publiceren.

Bovengenoemd voorbeeld over de bitcoin benadrukt hoe belangrijk het is om enige autoriteit te zijn rondom een trending topic wanneer je besluit erover te schrijven. Dit doe je door in een zeer vroeg stadium nieuwe onderwerpen te spotten om daar vervolgens als één van de eerste een goede reputatie en autoriteit omheen te bouwen, voordat het door de massa wordt opgepikt.

Contentmapping

De laatste tip voor succesvolle blogs is het gebruik van contentmapping. Deze marketingmethode kan gebruikt worden om je blog optimaal te verdelen in verschillende contentvormen voor diverse kanalen op de langere termijn. Je valt minder in de herhaling door niet steeds precies hetzelfde stukje content te publiceren, waardoor je een grotere doelgroep kunt bereiken. Doordat je de informatie namelijk verpakt in verschillende formats, is er voor iedere groep wat wils. Je kunt bijvoorbeeld je blog verwerken in een video voor Facebook en een infographic voor LinkedIn.

Meerderheid B2B-bedrijven publiceert eigen blogs

Contentmarketing is één van de belangrijkste speerpunten voor bedrijven in de B2B. 58% van deze bedrijven publiceert bovendien zijn eigen blogs, blijkt uit het B2B Marketing Trendrapport 2017. Om te zorgen dat je doelgroep jouw blogs leest en niet die van je concurrent, is het slim om bovenstaande tips toe te passen. Ook kun je je blogs laten schrijven.

Wij kunnen hierbij helpen. De contentmarketeers van The Online Group hebben veel ervaring met het schrijven van blogs voor verschillende kanalen. Bovendien kan er een volledige contentstrategie worden ontwikkeld, waarin contentmapping ook is meegenomen.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact