YouTube SEO: 6 tips voor meer videoviews

  • 4 min. leestijd
  • 31 oktober 2017

Het videoplatform YouTube is een algemeen bekend fenomeen. Het is een medium waar veel mensen elke dag video’s bekijken (dagelijks gebruiken 1,7 miljoen mensen YouTube). Vooral onder jongeren groeit de populariteit van het platform hard. Voor marketeers is YouTube een goed middel om relevante video’s te delen, maar wat veel mensen soms lijken te vergeten is dat het videoplatform ook een zoekmachine is. Het is na Google zelfs de grootste zoekmachine van de wereld. Net als andere zoekmachines is het mogelijk om YouTube te beïnvloeden ten gunste van jouw business. Wij geven 6 tips hoe je met SEO zorgt voor meer videoviews!

1: Gebruik de juiste keywords

Net als bij andere zoekmachines begint SEO voor YouTube bij een zoekwoordonderzoek. Het doel van dit zoekwoordonderzoek is om keywords te vinden waarop mensen veel zoeken, zodat jouw video sneller wordt gevonden in de zoekmachine. Gebruik de belangrijkste keywords waarop je gevonden wilt worden in de titel van je video. Probeer daarnaast het belangrijkste woord vooraan te zetten. YouTube waardeert de eerste woorden van een titel namelijk het hoogst.

Zoekresultaten van YouTube worden door de hoge autoriteit van het videoplatform ook vaak weergegeven in andere zoekmachines. De kans is groot dat een video die tussen de topresultaten van YouTube staat ook in Google hoog wordt gerankt. Het gebruik van video-keywords stimuleert dit. Voorbeelden van typische video-keywords zijn ‘how to’, ‘tutorial’ of ‘review’. Wanneer iemand bijvoorbeeld meer wil weten over de nieuwe Iphone X en om die reden in Google zoekt: Iphone X review, zijn de eerste 4 zoekresultaten video’s. Het gebruik van video-keywords kan dus ook views vanuit Google opleveren. Zo sla je twee vliegen in één klap.

2: Maak een duidelijke beschrijving

De beschrijving van een video op YouTube is erg belangrijk bij het genereren van meer views. De techniek is op dit moment nog niet zo ver dat zoekmachines kunnen ‘luisteren’ naar video’s. Deze vorm van content wordt om die reden onder andere beoordeeld op basis van de beschrijving.

Je kunt de beschrijving van een video in YouTube zo lang maken als je wilt. Maak hier gebruik van door een uitgebreide, leuke tekst te schrijven, die duidelijk de inhoud van de video weerspiegelt. De beschrijving is ook een goede plek om bijvoorbeeld een link naar een relevante pagina van jouw website te plaatsen. Daarnaast is linken naar socialmediakanalen een optie. Houd je bij het schrijven van een beschrijving aan de volgende richtlijnen:

  • Zet de link naar jouw website altijd bovenaan de beschrijving. Dit maximaliseert de click through rate naar jouw website.
  • Integreer jouw belangrijkste keywords in de eerste 25 woorden.
  • Laat de keywords 3-4 keer terugkomen in de beschrijving.
  • Maak de beschrijving ten minste 250 woorden lang.

De SEO-geoptimaliseerde beschrijving vertelt YouTube en Google waar de video over gaat. Hier houden de zoekmachines rekening mee bij het ranken.

3: Maak een playlist aan

Bij het aanmaken van een playlist koppel je een aantal van jouw video’s aan elkaar. Dit zorgt ervoor dat jouw video’s automatisch na elkaar worden afgespeeld op YouTube. Hierdoor vergroot je de tijd die bezoekers op jouw kanaal spenderen, wat de autoriteit van jouw video’s verhoogt. Bij het ranken van video’s hecht YouTube namelijk veel waarde aan de tijd die bezoekers doorbrengen op jouw YouTube-kanaal. Wanneer de gespendeerde tijd van bezoekers op jouw kanaal omhoog gaat, komen nieuwe video’s sneller bovenaan in de zoekresultaten. Het aanmaken van een playlist is dus een belangrijk onderdeel van YouTube SEO en zorgt uiteindelijk voor meer views.

De video’s die in een playlist achter elkaar worden afgespeeld staan in YouTube aan de rechterkant weergegeven. We houden Apple even aan als voorbeeld. Onderstaande screenshot laat een playlist zien van Apple over de Iphone 8. In de playlist wordt door verschillende, na elkaar afgespeelde video’s alle functies van de Iphone uitgelegd. Apple probeert op deze manier de totale kijktijd op haar kanaal te verhogen.

4: Gebruik tags in jouw video

YouTube kijkt naast de beschrijving en de titel ook naar tags om nog meer een idee te krijgen over de inhoud en de context van de video. Op deze manier kan de zoekmachine video’s categoriseren en verbinden aan een bepaald genre. Gebruik niet onnodig veel tags omdat je denkt dat dit meer views oplevert. YouTube ziet snel wanneer er irrelevante tags gebruikt worden en straft je daar als het ware voor met een lagere ranking. Gebruik bij het invullen van tags ook weer keywords waar jouw doelgroep vaak naar zoekt.

5: Zorg voor engagement

Voor de ranking van jouw video’s is engagement erg belangrijk. Dit uit zich in verschillende factoren. Allereerst is de kijktijd belangrijk. Wanneer bezoekers maar een klein deel van jouw video bekijken, hebben zij blijkbaar niet gevonden wat ze zochten, of ze vonden de video niet leuk. Dit neemt YouTube mee in de waardering en wanneer dit herhaaldelijk voorkomt, is dit niet goed voor de positie van jouw video’s in de zoekresultaten.

Naast de kijktijd van jouw video’s hecht YouTube ook veel waarde aan de activiteit rondom jouw kanaal. Video’s met veel comments en likes worden over het algemeen hoger gepositioneerd in de zoekresultaten dan video’s die dit niet hebben. Bovendien ziet het platform de verhouding tussen likes en dislikes als een soort waardering. Een positieve verhouding geeft YouTube het signaal dat de video gewaardeerd wordt. Om interactie rond jouw video op te bouwen, kun je in je video bijvoorbeeld een vraag aan je kijkers stellen. Reacties op je video zorgen als het ware voor gratis content. Motiveer daarnaast de kijkers om je video te delen, bijvoorbeeld op social media. Wanneer je video wordt gedeeld op social media, wordt het bereik groter en genereer je ongetwijfeld meer views.

6: Creëer een pakkende thumbnail

Een thumbnail is de afbeelding van een video die kijkers zien bij de zoekresultaten voordat zij de video hebben aangeklikt. Dit is dus de eerste indruk die een kijker krijgt van jouw video. Mensen kijken eerder naar de thumbnail dan naar de titel van de video. Dit geeft wel aan hoe belangrijk dit onderdeel is. Veel bedrijven verwerken daarom de titel van de video in de thumbnail. Op deze manier hoeven mensen niet naar de ‘echte’ titel te kijken. Het is de bedoeling dat je met een thumbnail zoveel nieuwsgierigheid wekt dat mensen willen weten wat erachter zit. Vroeger kreeg men van YouTube de mogelijkheid om te kiezen uit 3 beeldfragmenten uit de video om vervolgens een thumbnail van te maken. Tegenwoordig kan je zelf een bestand uploaden van een afbeelding die je als thumbnail wilt gebruiken. Maak dus een uitnodigende, pakkende thumbnail en vergroot de kans dat bezoekers jouw video aanklikken tussen de zoekresultaten. Dit is een voorbeeld van een pakkende thumbnail die de nieuwsgierigheid wekt van de bezoeker:

Een goede video is de basis

YouTube is een zeer bruikbaar platform om jouw business kracht bij te zetten. Een juiste YouTube SEO-strategie helpt daarbij, maar is niet het belangrijkst. Dit is namelijk de video zelf. Slechte video’s zullen altijd blijven falen, hoe goed bovenstaande tips ook zijn verwerkt. De basis van goede videomarketing is en blijft een boeiende video.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact