Moet je een website aanmelden bij Google?

  • 2 min. leestijd
  • 28 juni 2016

In principe hoef je je website niet aan te melden bij Google. Dat klinkt misschien raar, maar de Google-bots zullen op den duur je website vanzelf crawlen. Echter, wanneer dit precies gebeurt, heb je niet zelf in de hand tenzij je er ook actief mee aan de slag gaat.

Wat is indexeren? Wat is crawlen?

Klinken deze termen nog allemaal heel erg onbekend? Misschien is het dan handig dat je eerst deze interactieve uitleg over hoe Google Search werkt doorneemt voordat je verder leest.

Hoe lang duurt het voordat Google mijn website indexeert?

Er kunnen al snel een paar weken voorbijgaan voordat Google je nieuwe website indexeert. De meest voorkomende reden hiervoor is dat de bots net een rondje langs alle websites op het internet hebben gemaakt vlak voordat jij je nieuwe website online zette. Je hebt dan als het ware net de boot gemist in het indexeer-proces. Maar zelfs als je net op tijd bent, kan het crawl-proces mislukken, omdat je website te veel fouten bevat. De meest voorkomende redenen waarom een website niet is geïndexeerd, zijn:

  • Er staan niet genoeg links naar de site op andere sites op internet;
  • De site was nog niet toegankelijk tijdens de meest recente Google-crawl;
  • Het ontwerp van de site maakt het Google lastig om de inhoud ervan te crawlen;
  • De site was tijdelijk niet beschikbaar op het moment dat Google deze probeerde te crawlen;
  • Google ontvangt foutmeldingen bij het crawlen.

Je website snel indexeren bij Google

Wil je je websitepagina’s sneller door Google laten indexeren? Dan kun je je website het beste aanmelden via de Google webmaster tools. Google biedt verschillende hulpprogramma’s om je website Google-vriendelijk te maken. Iets wat meteen weer positief kan uitpakken voor een hogere positie in zoekmachines.

Het is onder andere mogelijk om je URL aan te melden in de webmaster tool en crawlverzoeken in te dienen bij Google. Je vraagt dan actief aan de Google-bots om je website te indexeren.

Binnen de webmaster tool kun je ook een sitemap toevoegen. Dit helpt Google om je website sneller te begrijpen en te indexeren. Als je vervolgens nieuwe pagina’s bouwt, kun je deze stuk voor stuk aan je sitemap toevoegen en indienen om direct te worden gecrawld. In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd welke voordelen dit met zich mee kan brengen:

Website bovenaan in Google?

Hoe komt je nieuwe website bovenaan in Google? Heb geduld! Het kan even duren voordat je website überhaupt wordt geïndexeerd door de zoekmachine. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met concurrenten die al enige autoriteit hebben verworven. Het allerbelangrijkste is dat je een eerlijke, snelle en foutloze website hebt die met de juiste content regelmatig wordt geüpdatet. Op deze manier kruipt je website langzaam in de ranking omhoog.

Sneller gevonden worden in zoekmachines?

Klinkt het bovenstaande allemaal toch iets te technisch? Of heb je geen tijd om te bloggen, goed vindbare website-content te creëren of om je website up-to-date te houden? Wij kunnen je hiermee helpen! We kunnen onder andere jouw website optimaliseren voor zoekmachines of een Google AdWords-campagne te voeren om direct bovenaan in Google te staan.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact