Waarom linkbuilding een onmisbare schakel in een sterke onlinemarketingstrategie is

  • 3 min. leestijd
  • 18 mei 2017

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Het belang ervan wordt echter weleens over het hoofd gezien. Dit komt voornamelijk doordat linkbuilding tijdrovend is en vaak niet tot direct resultaat leidt. Daarom wordt linkbuilding als saai gezien en wordt het door searchmarketeers nog weleens overgeslagen. Toch is linkbuilding van grote waarde voor de onlinemarketingstrategie van een organisatie. In deze blog leggen we uit waarom.

Hoe werkt linkbuilding precies?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van kwalitatieve links naar jouw website, om zo je organische vindbaarheid te vergroten. Wanneer je een webpagina publiceert, wordt de link naar deze webpagina door zoekmachines gebruikt om je website te ‘crawlen’. Dit houdt in dat zogenaamde bots de webpagina doornemen en de inhoud ervan beoordelen. Oftewel; ze checken waar de webpagina over gaat, wat de kwaliteit is van de inhoud en voor wie deze relevant is. Wanneer webpagina’s worden ‘gecrawld’, worden ook alle links op de pagina gecheckt en alle externe links die naar de webpagina leiden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten links:

– Interne links: dit zijn links op een webpagina die naar andere webpagina’s op dezelfde website leiden.
– Externe links: worden ook wel backlinks genoemd en zijn links op webpagina’s van andere websites die naar jouw webpagina leiden.

Over het algemeen gaat linkbuilding voornamelijk over het verkrijgen van relevante backlinks. Hoe hoger de kwaliteit van de webpagina’s die naar jouw webpagina linken, hoe groter de kans op een hoge positie in de SERP. Veel kwalitatief hoge backlinks zorgen er dus voor dat jouw webpagina een betere positie in zoekmachines krijgt en dus beter vindbaar is voor jouw doelgroep.

Het belang van linkbuilding

Waarom is linkbuilding zo belangrijk voor SEO? Wat nogal eens vergeten lijkt te worden, is dat links een zeer grote rol spelen in het Google-algoritme. Google heeft zelf aangegeven dat links als één van de belangrijkste factoren geldt in het bepalen van de SERP-positie van een webpagina. In onderstaande grafiek van MOZ is te zien welke factoren Google gebruikt om de PageRank te bepalen.

Bron: MOZ

Oftewel; veel goede backlinks naar jouw webpagina leiden tot een betere positie op de SERP en zorgen voor meer websitetraffic. Bovendien zegt het aantal backlinks naar jouw webpagina ook iets over de kwaliteit en relevantie van de pagina. Als er zoveel andere pagina’s naar één bepaalde webpagina linken, dan zal de inhoud wel kwaliteit en relevantie bevatten, denken de Googlebots.

Kwaliteit staat voorop

Nu denk je misschien: ‘als ik gewoon zorg voor zoveel mogelijk links naar mijn webpagina, dan komt deze vanzelf hoog in Google, zonder dat ik hier verder iets voor hoef te doen’. Zo simpel werkt het echter ook weer niet. De kwaliteit en relevantie van de links die naar jouw webpagina leiden, is namelijk belangrijker dan de hoeveelheid links. Het aantal links zijn slechts een indicatie van de kwaliteit van de webpagina. Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit van de content op de webpagina ook de kwaliteit van de webpagina zelf. Het heeft dus geen zin om zomaar overal links te plaatsen of elke website die je kent te vragen naar jouw webpagina’s te linken. De focus moet liggen op kwaliteit en relevantie van de links.

Goede links en slechte links

Maar wat zijn dan goede links en wat zijn slechte links? Goede links zijn links van webpagina’s die een hoge autoriteit hebben. Websites die al een goede positie in Google hebben, bekend staan om kwalitatieve content en waar veel naartoe wordt gelinkt door derden worden door Google beschouwd als autoriteit. Links van en naar deze pagina’s worden door Google dan ook gezien als kwalitatieve links.

Slechte links zijn links van pagina’s die weinig bezoekers krijgen, een lage positie in Google hebben of websites die niet of nauwelijks meer actief zijn. Deze links voegen weinig toe aan de organische vindbaarheid van je webpagina.

Link attraction

Hoewel linkbuilding zeer belangrijk is voor je SEO en daarmee de algemene onlinemarketingstrategie, heeft alleen linkbuilding geen zin. Google neemt namelijk je totale online aanwezigheid mee om je SERP-positie te bepalen. Linkbuilding is weliswaar een groot onderdeel van de bepaling van de SERP-positie, maar werkt alleen in combinatie met andere onlinemarketingstrategieën, zoals contentmarketing en socialmediamarketing. Dit wordt ook wel link attraction genoemd: het creëren van waardevolle content, waardoor het voor externe pagina’s aantrekkelijk wordt om naar jouw webpagina te linken.

Linkbuilding en social

Likes, comments, mentions en shares op social media hebben geen directe invloed op je SERP-positie. Toch hebben deze socialmediametrics indirect wel invloed op je organische vindbaarheid. Likes, retweets en dergelijken dragen bij aan je online autoriteit en de beoordeling van jouw webpagina’s door Google. Een social post die veel engagement krijgt, blijft niet onopgemerkt bij zoekmachines. Bovendien zijn socialmediakanalen een goede manier om je content onder je doelgroep te verspreiden. Social posts vergroten de kans dat jouw content wordt opgepikt door partijen die waardevolle links naar jouw website kunnen leveren. Een sterke socialmediastrategie kan dus ook bijdragen aan linkbuilding en een sterke SEO-strategie.

Een gouden combinatie

SEO zonder linkbuilding is geen SEO. Linkbuilding is het belangrijkste onderdeel van SEO en draagt enorm bij aan je organische vindbaarheid. Bedenk wel dat alleen actieve linkbuilding niet genoeg is voor een hoge SERP-positie. Het belangrijkste is om waardevolle content te ontwikkelen. Dan versterken SEO, contentmarketing en social elkaar en vormen zij een gouden combinatie. Hulp nodig bij linkbuilding? Neem gerust contact met ons op!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact