Waarom leiden verschillende landingspagina’s tot hogere conversies?

  • 4 min. leestijd
  • 14 september 2017

Een landingspagina is een webpagina, speciaal ontwikkeld voor een specifiek doel. Zo’n pagina zorgt ervoor dat websitebezoekers, vanuit bijvoorbeeld een zoekmachine of advertentie, snel vinden waar zij naar op zoek zijn. Veel online marketeers van bedrijven kiezen ervoor om geen of slechts één landingspagina te (laten) maken, omdat het creëeren van meerdere landingspagina’s tijd en geld kost. Echter is het in de meeste gevallen verstandig om meerdere landingspagina’s te bouwen. Dit leidt namelijk tot hogere conversies. Wij geven de 5 voornaamste redenen!

5 redenen om verschillende landingspagina’s in te zetten

1: Bereik snel en effectief verschillende doelen

Landingspagina’s zijn voornamelijk gericht op conversie. De meest voorkomende conversiedoelen zijn de bezoeker iets laten kopen of de bezoeker zijn gegevens opvragen. Echter hebben niet alle landingspagina’s deze directe conversie als doel. Een ander veelvoorkomend doel is namelijk indirecte conversie. Ook hier hechten bedrijven veel waarde aan. Voorbeelden van indirecte conversie zijn:

• Inschrijven voor een nieuwsbrief
• Downloaden van een brochure
• Het aanvragen van informatie
• Bepaalde tijd op de website blijven
• Inschrijven voor een bijeenkomst of evenement
• Het downloaden van een demo

Er zijn dus veel verschillende doelen. Om deze doelen te bereiken, is het slim om meerdere landingspagina’s met duidelijke call-to-actions in te zetten. Dit zorgt namelijk voor minder afleiding wanneer bezoekers op een webpagina op zoek gaan naar dat waar ze behoefte aan hebben. Door een specifieke webpagina voor elk doel te laten maken, navigeren bezoekers minder snel weg, wat de kans op conversie verhoogt.

2: Maak het de potentiële klant makkelijk

In plaats van dat potentiële klanten via het menu op de homepage zoeken naar de benodigde informatie, leidt een landingspagina websitebezoekers direct van bijvoorbeeld een zoekmachine naar de juiste informatie. Zo voorkom je dat de bezoeker ‘verdwaald’ raakt op jouw website. De kans bestaat dat wanneer een bezoeker via een advertentie op jouw homepage terechtkomt, de bezoeker wegklikt omdat hij niet weet wat hij moet doen. Hij ziet in dat geval immers niet de gewenste informatie waar hij naar op zoek is. Dit komt de conversie niet ten goede en daarnaast is het zonde van bijvoorbeeld de advertentie waar de potentiële klant net op heeft geklikt. Het bouwen van verschillende landingspagina’s lost dit probleem op. Onderstaand voorbeeld laat dit goed zien. Stel je voor dat je graag nieuwe Nike Air Max-schoenen wilt ontwerpen en je zoektocht start in Google, dan zie je het volgende:

Nike Air Max

Het bovenste zoekresultaat is een advertentie van Nike. Wanneer je hierop klikt, kom je op de landingspagina van Nike Air Max. Op deze pagina is het totale aanbod van de Nike Air Max-schoenen zichtbaar. Dit is nog niet helemaal waar je naar op zoek bent. Je wilt namelijk zelf de schoenen ontwerpen. Het eerste zoekresultaat na de advertentie sluit beter aan op de zoekopdracht. Deze landingspagina geeft gelijk aan welke Nike Air Max-schoenen jij kan ontwerpen. Op deze manier word je dus precies naar de goede informatie geleid. De landingspagina van Nike ziet er zo uit:

Landingspagina Nike Air Max

3: Je website wordt sneller gevonden

Bezoekers kunnen via verschillende kanalen ‘landen’ op een website. Het meest voorkomende kanaal is de zoekmachine. Het belang van SEO is daarom groot bij het maken van landingspagina’s. Goed doordachte webcontent met de juiste zoekwoorden verhoogt de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines zoals Google. Koppel daarom verschillende landingspagina’s aan verschillende zoekopdrachten, passend bij jouw doelgroep(en). Op deze manier word je sneller gevonden en sluiten de landingspagina’s beter aan op de zoekopdrachten van potentiële klanten. Zij hoeven zo minder moeite te doen om bij de gewenste informatie te komen. Dit komt de conversie van jouw website ten goede.

4: Behaal een hogere beoordeling in Google AdWords

Het is belangrijk dat jouw landingspagina is afgestemd op de inhoud van je advertentie. Wanneer jouw landingspagina erg relevant is, word je beter beoordeeld door AdWords. Dit zorgt vervolgens voor een lagere pay-per-click. Wanneer je weinig landingspagina’s hebt, is de kans groot dat deze pagina’s niet aansluiten op jouw advertenties. Het gevolg is een lagere beoordeling door AdWords, waardoor je meer moet betalen voor een ‘klik’. Het maken van verschillende landingspagina’s helpt hierbij. Je kunt namelijk gerichtere pagina’s maken die beter passen bij de zoekopdrachten en behoeftes van de potentiële klant. Naast een betere beoordeling van AdWords zorgt dit er ook voor dat de potentiële klant sneller vindt waar hij naar op zoek is. Dit voorkomt dat de klant binnen een paar seconden weer weg navigeert van jouw website.

5: Socialmediakanalen worden verschillend gebruikt

Het is belangrijk om landingspagina’s te maken die passen bij jouw verschillende socialmediakanalen. Mensen gebruiken Facebook namelijk heel anders dan LinkedIn of Twitter. Bij het maken van landingspagina’s is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer iemand vanuit Twitter uitkomt op een landingspagina met enorm veel tekst, is de kans groot dat hij afhaakt. Berichten op Twitter zelf bevatten namelijk maar 140 tekens. Berichten in LinkedIn bevatten daarentegen meer diepgang en gebruikers accepteren daardoor sneller landingspagina’s met meer tekst. Optimaliseer daarom jouw landingspagina’s per socialmediakanaal.

Verhoog jouw conversie

Het creëren van verschillende landingspagina’s heeft dus een duidelijke meerwaarde. Dat toch nog veel bedrijven hier weinig aandacht aan besteden, is een gemiste kans. Het (laten) maken van meerdere, krachtige landingspagina’s verhoogt de conversie namelijk aanzienlijk. Uit een onderzoek van softwarebedrijf Hubspot blijkt dat bedrijven met 10 of meer landingspagina’s gemiddeld 55% meer leads genereren dan bedrijven die 5 of minder landingspagina’s hebben.

Natuurlijk gaat het naast de kwantiteit ook om kwaliteit. Meer weten over hoe je de ideale landingspagina maakt? Lees dan onze blog over landingspagina’s!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact