Vijf webdesigntrends die je in de gaten moet houden

  • 2 min. leestijd
  • 29 juni 2016

Webdesign verandert continu. Het is daarom goed om op de hoogte te blijven van de trends en ontwikkelingen op dit gebied. De website is immers het online visitekaartje van je organisatie en het is belangrijk dat deze up-to-date is en er goed uitziet. Hieronder staat een overzicht van webdesigntrends die je in de gaten moet houden.

1. Material design

Material design is een vervolg op flat design (een tweedimensionale manier van ontwerpen waarbij vooral abstracte elementen en rustige kleuren worden gebruikt), maar biedt meer ruimte voor diepte en gelaagdheid in de website. Na het veranderen van het logo naar een plattere versie, kwam Google met deze ‘ontwerpfilosofie’. Material design is een belangrijke trend die we goed in de gaten moeten houden. Designers krijgen steeds beter door hoe het design werkt en er wordt meer creatieve invulling aan gegeven.

2. Meer animatie

Naast de grote video’s en afbeeldingen op de homepage die in 2015 veel websites hebben verrijkt, gaan we ook steeds meer animatie zien in webdesign. Onder andere achtergronden, headers en menu’s van websites worden verrijkt met animaties zoals GIF’s en cinemagraphs (stilstaande beelden met één of meerdere bewegende elementen).

3. VR en 360° op websites

Inmiddels heeft virtual reality ook in Nederland zijn doorbraak gemaakt en zijn we aan het ontdekken wat de mogelijkheden zijn. We zien al veel interactieve elementen terugkomen in het design van verschillende websites, zoals de hero video’s op de homepagina’s. De verwachting is dat deze elementen in de toekomst worden uitgebreid met virtual reality of 360° beelden.

4. De verdere ontwikkelingen van micro interacties

Micro interacties zijn kleine bewegingen op een website die verschijnen wanneer een taak is verricht of nog moet worden verricht. Denk hierbij aan het oplichten van een button wanneer je eroverheen scrollt. Het zijn kleine interacties waar een gebruiker meestal niet bij stilstaat, maar die wel erg belangrijk zijn voor een optimale gebruiksvriendelijkheid. In de toekomst zullen de mogelijkheden van deze interacties nog meer worden benut en verrijkt.

5. Het gebruik van (flip)cards

In 2015 bevatten websites veel ‘tegeldesign’, een design waarbij de verschillende onderdelen van een website of pagina in tegelvorm worden getoond. In 2016 maken deze tegels plaats voor de meer gebruiksvriendelijke ‘cards’. Kaarten zijn makkelijker in gebruik omdat ze kunnen worden uitgebreid met functionaliteiten en interacties. Denk bijvoorbeeld aan flipcards die omdraaien wanneer je eroverheen scrollt en extra informatie bevatten. Net als de micro interacties, bevatten deze cards ook een interactief element wat de gebruiksvriendelijkheid moet verhogen.

6. Designer tools en automation

Naast de trends die direct van toepassing zijn op het design van websites, worden er ook steeds meer designertools ontwikkeld die de designprocessen vergemakkelijken en standaardtaken uit handen nemen. De webdesigner hoeft niet meer alles zelf handmatig te doen, waardoor er meer ruimte over zal blijven voor het uitwerken van creatieve concepten. Gulp is een voorbeeld van een designertool die het mogelijk maakt om veelvoorkomende taken tijdens het designproces te optimaliseren. De komende tijd zullen steeds meer van dit soort tools worden ontwikkeld.

Ga altijd voor een optimale gebruiksvriendelijkheid

Een trend mag nog zo populair of succesvol zijn, maar als het niet bij je merk of het doel van je website past, kun je de trend misschien beter aan je voorbij laten gaan. Het belangrijkste is dat de gebruiksvriendelijkheid van jouw website zo optimaal mogelijk is. Kijk dus goed naar het doel van de website en de flow die de bezoeker doorloopt om bij dit doel te komen.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact