Hoe zet je video in op verschillende online kanalen?

 • 8 min. leestijd
 • 31 maart 2017

De populariteit van online video heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Waar het ooit begon met YouTube, zijn er inmiddels tal van kanalen en manieren waarop je online video kan inzetten. De wijze waarop je online video inzet, verschilt per kanaal. Zo is een video waarin iets uitgebreid wordt uitgelegd niet zo geschikt voor een socialmediakanaal als Instagram en zal een
informele ‘behind the scenes’ video op LinkedIn waarschijnlijk niet veel worden gedeeld. Om het maximale uit je videostrategie te kunnen halen, is het belangrijk om het verschil tussen deze kanalen te begrijpen. In deze blog lichten we daarom, aan de hand van een aantal voorbeelden, toe hoe video op verschillende online kanalen kan worden ingezet.

 

Video op YouTube

Ruim tien jaar geleden introduceerde YouTube online video als een marketingmiddel. Waar we eerst voornamelijk voor de televisie of in de bioscoop werden geconfronteerd met videoreclame, was het nu ook YouTube waarop merken en organisaties met pakkende filmpjes hun doelgroep probeerden te bereiken. Hiermee opende YouTube de deuren voor andere online kanalen om video te delen. Tegenwoordig is YouTube, als onderdeel van Google, de grootste zoekmachine. Het kanaal wordt veelvuldig ingezet als een verzamelplek voor allerlei video’s: corporate video’s, productpromoties, vlogs, films, interviews en nog veel meer.

Wat zijn de voor- en nadelen van video op YouTube?
Het grote voordeel van online video op YouTube is dat het de online vindbaarheid van je merk of organisatie aanzienlijk vergroot. Naast je website, indexeert Google ook de video’s die je op YouTube deelt. Dit kan resulteren in meerdere organische posities op de eerste resultatenpagina van Google. Dit maakt dat YouTube veel potentie heeft om een groot bereik te genereren. Een tweede voordeel van YouTube is dat het een erg geschikt platform is voor langere video’s. De kijker heeft op dit kanaal vaak de intentie om een langere video te bekijken, mits de video aan zijn behoefte voldoet. Een nadeel is dat je video’s op YouTube vaak naast de video’s van concurrenten en andere partijen worden getoond. Dit maakt het moeilijk om de kijker aan jouw kanaal te binden.

Zo zet je video op YouTube effectief in:

 • Gebruik longtailcontent
  Maak video’s die over een paar maanden nog steeds interessant en relevant zijn.
 • Maak gebruik van contentlijnen
  Onderscheid de contentlijnen van elkaar door afspeellijsten te maken. Op deze manier weet YouTube welke video’s bij elkaar horen.
 • Zorg ervoor dat je video oprolbaar is
  Met een oprolbare video breng je aan het begin direct de belangrijkste boodschap over. Hiermee kun je de aandacht trekken en langer vasthouden.
 • Maak je video aantrekkelijk door een goede thumbnail te gebruiken
  Zorg ervoor dat de bezoeker op je video klikt door een aantrekkelijke thumbnail in te stellen.
 • Maak een trailer voor je kanaal
  Door een trailer op je kanaal te plaatsen, weten de kijkers precies wat ze van je video’s kunnen verwachten.

Een goed voorbeeld van een partij die optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden van YouTube, is het kanaal van NOSop3. Het YouTube-kanaal van NOSop3 is gevuld met allerlei longtailcontent en overzichtelijk verdeeld in afspeellijsten. Middels de afspeellijsten worden verschillende contentlijnen van elkaar onderscheiden. Elke afspeellijst, dus contentlijn, heeft een eigen thumbnail die al deels laat zien waar de video over gaat.

Het YouTube-kanaal van NOSop3.

Video op Facebook

Facebook is de afgelopen jaren een grote speler geworden op het gebied van online video. Met de komst van Facebook-video is het makkelijker geworden om een groot bereik te genereren met video’s op Facebook. Zo heeft Facebook-video een autoplayfunctie, waardoor een video automatisch wordt afgespeeld wanneer de gebruiker de video tegenkomt op zijn timeline. Daarnaast geeft het Newsfeed Algortime voorrang aan posts met een video. En wanneer een live-video wordt opgenomen, krijgen volgers van je pagina hier zelfs een melding van. 

Wat zijn de voor- en nadelen van video op Facebook?
Video’s op Facebook zijn vooral goed voor de positie op de timeline. Deze hoge positie maakt het dat je met een video meer volgers bereikt dan met een foto of link in je post. Daarnaast is Facebook-video erg effectief wanneer je meer engagement op je posts wilt genereren. Zo worden posts met video’s vaker gedeeld met andere gebruikers. Een nadeel aan video op Facebook is dat de timeline van de Facebookgebruiker tegenwoordig vol staat met content en de gebruiker dus snel door de timeline scrollt. Ook heeft hij vaak specifieke wensen bij het kijken van een video. Het is dus steeds moeilijker om aandacht voor je video te genereren en de kijker vast te houden.

Zo zet je video op Facebook effectief in:

 • Breng de boodschap direct in de eerste seconden over
  Op Facebook scrol je snel door onze tijdlijn heen en hebben we geen zin om een lange video te kijken. Probeer je boodschap dus zo snel mogelijk over te brengen en link eventueel naar een blog of artikel op je website waar je meer diepte-informatie kunt bieden.
 • Maak gebruik van de extra opties
  Voeg ondertiteling toe om ervoor te zorgen dat de boodschap ook zonder geluid wordt overgebracht. Daarnaast staat autoplay ook vaak uit, dus kies ook hier een opvallende thumbnail die de Facebook-gebruiker aanzet tot kijken.

Op de Facebook-pagina van Tasty worden krachtige thumbnails gebruikt.

Een goed voorbeeld van video op Facebook is Tasty. Het inmiddels wereldberoemde food-account post dagelijks korte filmpjes van makkelijk te bereiden maaltijden op Facebook. Door de gerechten simpel te houden en ze in een korte video te verwerken, kan Tasty inspelen op de behoefte van de kijker om snel een lekker gerecht te bereiden. In de reacties onder de video plaatst Tasty een link naar de website waar het recept uitgebreid wordt beschreven. De filmpjes zijn erg shareable, genereren een groot bereik en roepen veel engagement op in de vorm van reacties. De perfecte ‘foodpics’ die voor de thumbnails van de video’s worden gebruikt,  zetten veel mensen aan tot kijken.

Video op Instagram

Sinds Instagram onderdeel is van Facebook, zijn de video-opties op dit kanaal een stuk uitgebreider. Waar we voorheen video’s van slechts maximaal 15 seconden konden delen, kunnen we nu video’s posten met een duur van maximaal 60 seconden. Dat is vier keer zo lang! Instagram Stories maakt video op Instagram nog interessanter. Deze functie, die vergelijkbaar is met Stories op Snapchat, geeft je de mogelijkheid om verslag te doen van wat je als organisatie of merk meemaakt. Met live video’s kun je dit ook nog eens live doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van video op Instagram?
Op Instagram is men op zoek naar plezier, afleiding en opvallende content. Met relevante video’s kun je op deze behoefte inspelen, wat tot meer engagement kan leiden. Daarnaast is Instagram het perfecte kanaal om middels video de creatieve en persoonlijke kant van je organisatie te laten zien. Een nadeel van video op Instagram is dat het lastig is om een boodschap over te brengen. Instagram is namelijk een kanaal waarop men snel langs de beelden scrollt en deze over het algemeen niet nauwkeurig zal bekijken. Als het begin van je video er goed uitziet zal de kijker je video waarschijnlijk wel liken, maar het is dan wel de vraag of je boodschap wel goed is overgebracht. Een nadeel aan live-video op Instagram is dat de video’s na afloop niet meer bekeken kunnen worden. Iemand die je live-sessie heeft gemist kan dit dus niet later terugkijken.

Zo zet je video effectief op Instagram in:

 • Maak gebruik van frisse en flitsende beelden
  Gebruikers van Instagram willen mooie, opvallende of humoristische visuele content zien van de onderwerpen die ze interessant vinden.
 • Activeer de kijker in de eerste paar seconden
  Het geluid staat bij video’s op Instagram niet standaard aan. Probeer de kijker dus in de eerste paar seconden te boeien, zodat ze gestimuleerd worden om het geluid aan te zetten. Of maak een video die ook zonder geluid goed is te begrijpen.
 • Zet Instagram Stories in
  Met de komst van Instagram Stories kunnen we op Instagram nu nog persoonlijker beelden delen met onze doelgroep. Wanneer één beeld niet voldoende is om je verhaal op Instagram te vertellen, kun je gebruikmaken van de Stories-functie. Onthoud wel dat de beelden die je in je Instagram Story plaatst weer verdwijnen en je de content dus actueel moet houden.

Een leuk voorbeeld van een merk dat video op een leuke manier op Instagram inzet, is koekjesmerk Oreo. Middels korte video’s wordt de creatieve en leuke kant van het geliefde koekje benadrukt.

Creatieve video’s van Oreo op Instagram.

Video op Snapchat

Online video op Snapchat is niet te vergelijken met video op kanalen als YouTube, Facebook en Instagram. Snapchat is een realtime platform, waarop content wordt geplaatst die actueel, persoonlijk en direct is. Promotionele en gescripte video’s werken op dit platform nog niet echt goed.

Wat zijn de voor- en nadelen van video op Snapchat?
Wat Snapchat uniek maakt als videokanaal, is dat het een weerspiegeling is van het dagelijkse leven en je erg persoonlijk en direct met je doelgroep kan communiceren. Snapchat is daarom een interessant kanaal om de persoonlijkheid van een merk of bedrijf te laten zien en zo een band op te bouwen met je volgers of een doelgroep te activeren. Een nadeel van Snapchat is dat mensen je account moeten volgen om je content te kunnen bekijken. Daarnaast is het moeilijker om de effecten van je videostrategie te meten. Je kunt niet zien of je volgers de video hebben afgekeken en het is lastig te achterhalen wat men van je video vond.

Zo zet je video op Snapchat effectief in:

 • Bedenk van tevoren welk verhaal je wilt vertellen
  Omdat een ‘snap’ maar maximaal 10 seconden kan duren, heb je vrijwel altijd meerdere snaps nodig om een verhaal te vertellen. Bedenk van tevoren welk verhaal je wilt vertellen en deel dat als het ware op in ‘scènes’ van 10 seconden. Zo kun je bedenken hoeveel snaps er ongeveer nodig zijn om het verhaal te vertellen. Pas wel op dat je video’s niet té gescript worden, dat past niet bij het kanaal. Houd het lekker spontaan.
 • Maak je verhaal niet te lang
  Snapchat is een kanaal waarop men vooral snackable en makkelijke content verwacht. Wanneer je verhaal te lang is, bijvoorbeeld langer dan 300 seconden, dan zijn kijkers eerder geneigd door te klikken zonder de snaps echt te bekijken.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, kan video op Snapchat ook een goed middel zijn voor B2B. Zo bekijken wij bijvoorbeeld graag de snaps van marketingwebsite HubSpot. Het Snapchataccount van HubSpot wordt beheerd door verschillende medewerkers en biedt een kijkje achter de schermen van de marketingorganisatie. Zo worden er previews gegeven met invloedrijke personen en wordt er live verslag gedaan van events en andere gebeurtenissen.

Verslag van Hubspot op Snapchat van een evenement.

Video op LinkedIn

Video op LinkedIn is nog wat minder ontwikkeld dan video op andere online kanalen. Zo zijn video’s vaak te groot om als bestand op LinkedIn te worden gedeeld en moet er dus vrijwel altijd naar YouTube worden gelinked. Desalniettemin is LinkedIn ook een goede plek om je doelgroep middels video te bereiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van video op LinkedIn?
Door middel van video op LinkedIn kun jij je neerzetten als professional binnen je vakgebied en meer belangstelling wekken voor je organisatie. Daarnaast kan je LinkedIn eigenlijk zien als de zoekmachine van je netwerk. Door video in te zetten, val je op in deze zoekmachine en kun je door middel van je netwerk het bereik van je video vergroten. Een nadeel van LinkedIn is dat het niet mogelijk is om een video via het platform zelf te delen. Je moet linken naar YouTube of Vimeo. De video is hierdoor niet goed zichtbaar op het platform en zet minder snel aan tot kijken.

Zo zet je video op LinkedIn effectief in:

 • Gebruik informatieve, rijke en relevante content
  LinkedIn is een zakelijk platform en niet erg geschikt voor promotionele video’s. Vooral rijke, relevante en waardevolle content hoort thuis op LinkedIn. Verder vallen recruitment-video’s en verhalen van partners of klanten op LinkedIn goed in de smaak.
 • Maak gebruik van pakkende titels, beschrijvingen en thumbnails
  Omdat een video op je bedrijfspagina op LinkedIn niet erg opvalt, is het belangrijk om gebruik te maken van pakkende titels, beschrijvingen en thumbnails, zodat het de gebruiker aanzet om de video op YouTube te klikken.

Een goed voorbeeld van een organisatie die gebruik weet te maken van de kracht van video’s op LinkedIn, is Rabobank. De van oorsprong Nederlandse bank gebruikt de Nederlandse LinkedIn-pagina om haar doelgroep te informeren over belangrijke onderwerpen binnen het thema geldzaken en haar te inspireren om hierover in discussie te gaan. Als we de video-content van de Rabobank op LinkedIn vergelijken met de video-content op Facebook, zien we dat de bank begrijpt dat video-content op LinkedIn een andere inhoud moet hebben. Door goed onderzoek te doen naar de behoeften van haar volgers op deze twee kanalen, weet de bank welke video-content het beste op het kanaal werkt.

Neem de strategie en je verhaal als uitgangspunt

Het kan lastig zijn verschillende video’s te creëren voor verschillende kanalen. Bedenk daarom eerst wat je met je video wilt bereiken en welk verhaal je wilt vertellen. Neem de strategie of het doel van je video als uitgangspunt bij het selecteren van de juiste kanalen. Onthoud ook dat het vooral belangrijk is dat mensen je video afkijken. Een video mag nog zo veel bereik hebben, maar als het niet wordt afgekeken of als het de kijker niet aanzet tot actie, dan betekent dat bereik niet zo veel. Als je van plan bent regelmatig video in te zetten, formuleer dan een aantal contentlijnen dat kan helpen om goede en boeiende content te bedenken.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact