Versla de concurrentie met cornerstone content

  • 4 min. leestijd
  • 30 november 2017

Bedrijven delen informatie vaak op veel verschillende pagina’s van hun website. Hierdoor komt het soms voor dat bezoekers lang moeten zoeken naar de juiste informatie, wat leidt tot ergernis. De kans is dan groot dat veel bezoekers de website vroegtijdig verlaten, zonder dat zij vonden wat ze zochten. De inzet van cornerstone content biedt een oplossing!

Wat is cornerstone content?

Cornerstone content is de belangrijkste content van jouw website. Het zijn de webteksten en artikelen waarvan je zou willen dat alle bezoekers ze zien. De webpagina met jouw cornerstone content bevat de belangrijkste, meest informatieve en best geschreven informatie over jouw business en vormt de hoeksteen van jouw website. Vanaf deze pagina verwijs je naar andere pagina’s over bepaalde onderwerpen. Wees niet bang om een grote hoeveelheid tekst te gebruiken bij het toepassen van cornerstone content. In tegenstelling tot bijvoorbeeld blogs, die vaak niet langer zijn dan 1500 woorden, kan je bij cornerstone-pagina’s gerust duizenden woorden gebruiken. iBabs, een ontwikkelaar van meeting management software, heeft een dergelijke pagina door ons laten maken.

Bepaal jouw cornerstones

Maar wat zijn nu precies jouw cornerstones? Bedenk voor jezelf wat je jouw klanten als eerste wilt vertellen over jouw bedrijf. Welke informatie móet de websitebezoeker hebben gelezen? Kies op die manier bijvoorbeeld 5 teksten of artikelen die jij als cornerstone wilt inzetten. Bedenk daarbij de belangrijkste zoekwoorden waarop jij gevonden wilt worden en zorg dat dit zoekwoorden zijn waar de doelgroep naar zoekt. Wanneer je de pagina’s en zoekwoorden hebt uitgekozen die jij als cornerstones wilt inzetten, ga je de teksten herschrijven tot één tekst. Maak van de cornerstone-pagina het kloppende hart van jouw website; een soort verzamelpagina van waaruit je linkt naar andere artikelen, blogs en content op je website. Op deze manier zorg je voor een sterke interne linkstructuur, wat de vindbaarheid van jouw website in Google verhoogt.

Waarom cornerstone content?

De inzet van cornerstone content brengt structuur aan in jouw website, waardoor bezoekers sneller worden geholpen aan hun antwoord. Door middel van doorlinken trek je de bezoeker vanaf deze pagina mee de diepte in van jouw website. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld gelijk doorklikken naar meer informatie over een bepaald onderwerp. Hoe dieper in de website, hoe specifieker de content.

Naast de verbetering van de customer experience van jouw website, wordt jouw website door het gebruik van cornerstone content ook beter gevonden in Google. Het is voor veel bedrijven moeilijk om gevonden te worden op zoekwoorden waar veel concurrentie op is. Door de focus te leggen op cornerstone content met een duidelijke linkstructuur toon je jouw expertise aan Google, wat jouw positie in zoekmachines verbetert. Je laat als het ware zien wat de moederpagina is en welke onderliggende content is gekoppeld aan deze moederpagina. Zorg er daarom ook voor dat deze onderliggende content, zoals blogs, naar de cornerstone pagina linkt. Dit verstevigt de positie van jouw website in Google.

Een cornerstone-pagina is niet alleen goed voor de interne linkstructuur. Probeer de content zo relevant en informatief te maken dat andere makers van content willen linken naar jouw pagina. Het is van belang dat de cornerstone-pagina’s regelmatig worden bijgewerkt. Dit laat namelijk zien dat het hart van de website nog steeds relevant is, en niet is gestopt met kloppen.

Voordelen

Je kunt cornerstone content dus zien als hoeksteen voor zowel bezoekers als Google. Als je het goed inzet levert het je de volgende voordelen op:

1: Een lager bouncepercentage

Met cornerstone content wordt de informatie overzichtelijk weergegeven. Door de links in de tekst worden bezoekers uitgenodigd om dieper jouw website in te navigeren naar de informatie die voor hen relevant en nuttig is. Hierdoor daalt het bouncepercentage van jouw website.

2: Terugkerende bezoekers

Met cornerstone content laat je zien dat je veel expertise in huis hebt. Wanneer bezoekers zien dat ze echt iets aan jouw informatie hebben, zullen ze de volgende keer weer naar jouw website gaan als zij informatie willen over een gerelateerd onderwerp.

3: Indirecte hogere conversie

Het gebruik van cornerstone content zal vanwege het informatieve karakter niet direct een hoger conversiepercentage opleveren. Maar wanneer het aantal terugkerende bezoekers stijgt, is de kans groot dat ook het conversiepercentage gaat stijgen. Een bezoeker die een bepaald product of dienst nodig heeft, zal met jouw nuttige informatie in het achterhoofd eerder bereid zijn om dit bij jou af te nemen dan ergens anders.

4: Hoger in Google door een krachtige linkstructuur

Net als de bezoekers van je website is Google blij met nuttige en relevante content. Met cornerstone content laat je de zoekmachine zien dat je een autoriteit bent binnen jouw vakgebied. Creëer een krachtige linkstructuur door te verwijzen naar je cornerstone content vanaf bestaande pagina’s die door Google al als belangrijk worden gezien. Hiermee geef je Google het signaal dat de pagina waar naartoe wordt verwezen een vooraanstaande pagina is. Hierdoor wint jouw website aan status, wat resulteert in een hogere positie in Google.

5: Je wordt sneller gevonden op longtail keywords

Een goede cornerstone-content-pagina sluit aan op longtail keywords van jouw doelgroep. Longtail keywords zijn specifieke zoekwoorden die niet tot de top behoren, maar waar wel vaak op wordt gezocht door de doelgroep. Dit zijn bijvoorbeeld vragen over een bepaald product of dienst. Probeer met jouw cornerstone content de longtail keywords te tackelen. Op deze manier word je beter gevonden door je doelgroep.

Hoe maak je cornerstone content?

Wanneer je hebt bepaald wat jouw cornerstones worden, is het tijd om de pagina daadwerkelijk te creëren. Je kan je daarbij houden aan dit 5-stappen plan.

1: Bepaal het onderwerp

De eerste stap bij het maken van cornerstone content is het bedenken van een onderwerp. Wat wil je jouw websitebezoekers graag vertellen over jouw bedrijf? Bepaal daarna op welke zoekwoorden binnen dit onderwerp je gevonden wilt worden op Google. Doe bijvoorbeeld een zoekwoordonderzoek om erachter te komen wat de meest gebruikte zoekwoorden zijn binnen jouw doelgroep.

2: Kies de cornerstones

Heb je een onderwerp bepaald en weet je op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden, dan is het zaak om de sterkste artikelen, blogs of andere content binnen jouw website te selecteren op het gebied van inhoud, links, lengte, enzovoorts. Dit worden de cornerstones.

3: Herschrijf de cornerstones

Verbeter de geselecteerde artikelen tot een volwaardig SEO-vriendelijke tekst, die goed leesbaar is. Link in de tekst naar de verwante artikelen die de basis vormen voor de cornerstone content.

4: Markeer de pagina als cornerstone content

In de Yoast WordPress SEO-plugin kan je sinds kort het boxje cornerstone content aanvinken. Dit is duidelijk te zien in onderstaande afbeelding. Je kan hiermee dus aangeven dat de pagina cornerstone content betreft.

5: Link naar je cornerstone content

Om een hoge positie binnen Google te bemachtigen moet je Google wel vertellen dat de pagina belangrijk is. Link daarom ook vanaf de verwante artikelen naar de cornerstone content.

Versla de concurrentie

Wanneer jij veel concurrenten hebt, kan het lastig zijn om gevonden te worden op populaire zoekwoorden binnen jouw branche.De meeste concurrenten zullen hun website immers SEO-geoptimaliseerd hebben.  Het opnemen van cornerstone content binnen jouw SEO-strategie biedt een mogelijkheid om je te onderscheiden en alsnog gevonden te worden op populaire zoekwoorden.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact