SEO & SEA: wanneer zet je wat in?

  • 3 min. leestijd
  • 30 juni 2016

Hoe zorg je ervoor dat jouw website goed scoort in Google en hoe bereik je met zoekmachinemarketing jouw doelgroep? Met zoekmachinemarketing zorg je ervoor dat jouw website beter vindbaar is voor je doelgroep. Dit kun je doen door het organisch optimaliseren van je website (SEO) en het inzetten van advertenties (SEA). Maar wanneer kun je het beste SEO of SEA inzetten? En wanneer allebei?

SEO

De inzet van search engine optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie, zorgt ervoor dat jouw website organisch hoger rankt in zoekmachines. Op basis van autoriteit en copywriting bepaalt een zoekmachine-algoritme hoe hoog jouw website rankt. Het is van belang om rekening te houden met de vele factoren die hierop van invloed zijn. Zo is het belangrijk om duidelijke teksten op jouw website te hebben die op de juiste manier zijn opgebouwd en de klant informatie bieden die hij zoekt. Door een uitgebreide SEO-scan en een zoekwoordanalyse weet je precies hoe de website zowel on-page als off-page volledig geoptimaliseerd kan worden.

Wanneer zet je SEO in?

Voor het genereren van meer traffic is het altijd effectief om hoog te ranken in zoekmachines. Hoe hoog jouw website rankt is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt bijvoorbeeld de lengte van teksten, het socialmediagebruik, de keywords in teksten, de lengte en frequentie van geplaatste teksten en het aantal links naar jouw website een rol bij de ranking van jouw website. Door regelmatig nieuwe content op de website te plaatsten, zal de website hoger ranken in zoekmachines. Het is voor iedere website effectief om voor de doelgroep relevante content te plaatsten en SEO toe te passen. Zoekmachineoptimalisatie vergt veel specifieke kennis en kan tijdrovend zijn, maar is essentieel als je organisch hoog wilt scoren. Hiervoor is het van belang om relevante termen in de websiteteksten te gebruiken. Door een zoekwoordanalyse kom je erachter welke termen voor jouw doelgroep het meest relevant zijn.

SEA

Advertenties in zoekmachines zorgen ervoor dat je direct vindbaar bent voor je doelgroep in zoekmachines. Een pakkende tekst, het juiste budget en de juiste instellingen zorgen voor meer traffic naar je website. Het is van belang om de advertenties continu te optimaliseren door deze te testen, te analyseren en aan te passen. Door middel van gerichte zoekmachine-advertentiecampagnes kan de website direct vindbaar gemaakt worden in zoekmachines op (voor de doelgroep) relevante zoekwoorden.

Wanneer zet je SEA in?

Zoekmachine-advertenties kun je heel goed inzetten wanneer je op korte termijn gevonden wilt worden in Google. Het is een effectieve manier van adverteren om campagnes of tijdelijke acties te promoten. Het is een snelle manier om zichtbaarheid voor bepaalde producten of diensten te creëren. Daarnaast is SEA ook een goede manier om snel boven je concurrenten uit te komen wanneer zij organisch hoger ranken in zoekmachines. Het vergt namelijk kennis en tijd om organisch hoger te scoren dan concurrenten die hier al langer mee bezig zijn. Bovendien kun je met SEA eenvoudig een specifieke doelgroep bereiken. Tijdens het opstellen van advertenties kun je bijvoorbeeld een specifieke doelgroep selecteren op basis van geografische en demografische kenmerken en persoonlijke interesses.

En wanneer beide?

Het is een kwestie van analyseren en uitproberen om je doelgroep te leren kennen en te weten wat wel en niet werkt. Zo kom je erachter waar zij vandaan komt en welke zoekwoorden zij gebruikt om op je website terecht te komen. Deze zoekwoorden kun je vervolgens weer verwerken in je SEA campagnes. Dit geldt ook andersom: de zoekwoorden die bij advertenties goed werken, kun je goed verwerken in de teksten op de website. Daarnaast kun je door de inzet van beiden vindbaar zijn op zoekwoorden waarop de website organisch minder hoog scoort. Afhankelijk van de online doelstellingen kun je de verdeling van zoekmachinemarketing-activiteiten bepalen. Je kunt je bijvoorbeeld met de inzet van SEO richten op de belangrijkste zoekwoorden die mensen naar je website leiden. Terwijl je de focus bij SEA kunt richten op specifiekere zoekwoorden. Webshops kunnen bijvoorbeeld voor potentiële klanten vindbaar zijn met content gericht op productcategorieën. Tegelijkertijd kan met SEA de aandacht getrokken worden van mensen die juist naar bepaalde merken of producten opzoek zijn. Het is dus niet zo dat SEO en SEA per se los van elkaar ingezet moeten worden, het één kan heel goed het ander versterken.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact