Hoe reviews en ratings bijdragen aan een sterke SEO-strategie

  • 4 min. leestijd
  • 04 april 2017

Veel consumenten doen aankopen op basis van ervaringen en meningen van anderen. Online reviews en ratings spelen dan ook een belangrijke rol in het aankoopproces. Een interessante statistiek hierbij is dat 72% van alle consumenten actie onderneemt na het lezen van een positieve review. Bovendien hebben ratings en reviews een positief effect op de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en klanttevredenheid van een merk of organisatie. Daarnaast zijn reviews en ratings een belangrijk middel om organische posities in zoekmachines te versterken. Niet alleen consumenten luisteren naar de mening van anderen, ook zoekmachines nemen deze serieus. In deze blog lees je hoe je met behulp van reviews op je webpagina je SEO-strategie kunt versterken!

Verschillende soorten reviews

Om te beginnen zijn er 3 soorten reviews en ratings die bijdragen aan de organische vindbaarheid van je website:

• Google-reviews; dit zijn reviews en beoordelingen die mensen achter kunnen laten in Google Maps.

• Reviews op je eigen website; wanneer je klanten de gelegenheid geeft om reviews achter te laten op jouw website, worden deze door Google meegenomen om je organische positie te bepalen.

• Reviews op externe websites; er zijn ook veel andere websites waarop klanten reviews achter kunnen laten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TripAdvisor, iens en Tweakers.

Al deze typen reviews en beoordelingen dragen bij aan je organische vindbaarheid. Het is niet zo dat het ene type review of rating zwaarder weegt dan de andere.

Verbeter je organische positie

Op welke manier dragen deze reviews en ratings bij aan de organische vindbaarheid van je website?

• Zoekmachines houden van rijke en relevante content. Hoe meer informatie Google uit jouw content kan halen, hoe hoger deze gepositioneerd wordt in de SERP (Search Engine Results Page).

• Elke keer wanneer een klant een review op jouw website of in Google achterlaat, wordt de pagina geüpdatet. Dit laat zien dat je website actief en relevant is, wat voor een betere positie op de SERP zorgt.

• Reviews zitten vaak vol met zinnen die long-tail zoekwoorden bevatten. Hierdoor vergroten ze de kans om op lange zoekwoorden gevonden te worden. Het gebruik van long-tail keywords bij zoekopdrachten is sterk in opkomst. Bezoekers de mogelijkheid geven om reviews achter te laten is dus een goede manier om hierop in te spelen!

Verbeter de kwaliteit van je zoekresultaten

Buiten het feit dat reviews en ratings je website een hogere positie in de SERP kunnen geven, kunnen ze ook invloed hebben op de manier waarop jouw website in de SERP getoond wordt. Hoewel ratings minder invloed hebben op de vindbaarheid van je website dan reviews, kunnen ze wel de klikbeslissing van de zoeker beïnvloeden. Ook zijn ratings een goed middel om je zoekresultaat aantrekkelijker te presenteren.

Met behulp van structured data kun je aangeven wat bepaalde onderdelen van je zoekresultaat betekenen. Door middel van een schema.org-code kun je invoeren waar bepaalde woorden of stukjes tekst voor staan. Hiermee kun je bijvoorbeeld aangeven dat een bepaald stukje tekst een review of een beoordeling van een klant is. Vervolgens worden deze reviews en ratings op je webpagina door Google meegenomen in de zoekresultaten. Hierdoor wordt je zoekresultaat op de SERP aantrekkelijker gepresenteerd. De uitgelichte beoordeling van klanten in je zoekresultaat noem je rich snippets. In onderstaande afbeelding is te zien hoe dit er in de praktijk bij organische zoekresultaten uitziet.

Reviewmarketing

Wanneer Google reviews en ratings omzet in rich snippets, draagt dit bij aan de vindbaarheid van je website. Doordat het zoekresultaat rich snippets bevat, valt het meer op tussen zoekresultaten zonder rich snippets. Dit vergroot de kans dat zoekers op jouw zoekresultaat zullen klikken, zeker als jouw zoekresultaat een hogere beoordeling heeft dan andere zoekresultaten die ook rich snippets bevatten. Ratings kunnen zoekers dus net dat extra zetje geven om op jouw webpagina te klikken. Omdat Google meer informatie over de verschillende aspecten van de webpagina heeft, wordt je pagina als meer relevant beschouwd, waardoor de SERP-positie verbetert.

Verbeter je location-based vindbaarheid

Ratings worden tegenwoordig ook meegenomen in Google Maps. In Maps zullen gebruikers eerst de best beoordeelde bedrijven te zien krijgen. Stel: iemand zoekt in het centrum van Amsterdam naar een cocktailbar. De cocktailbars met de hoogste beoordelingen komen dan bovenaan in de zoekresultaten. Ratings zijn dus van grote invloed op je location-based vindbaarheid, omdat deze bijdragen aan een hogere positie in de SERP.

Reviewmarketing

Andere voordelen van reviews en ratings

• Gratis feedback
Naast het feit dat reviews goed zijn voor je organische vindbaarheid, is het natuurlijk ook een uitstekende manier om feedback van je klanten te krijgen. Door middel van reviews kun je achterhalen waar je klanten tegenaan lopen en hoe jij je product of website kunt verbeteren.

• User-generated-content
Reviews kunnen ook gezien worden als een vorm van user-generated-content. Een positieve review geschreven door een klant, is content waar je zelf niets voor hebt hoeven doen. Een ideaal middel dus om nieuwe content te genereren.

Wat als je negatieve reacties krijgt?

Maak je geen zorgen, af en toe een negatieve beoordeling of recensie zal geen invloed hebben op je organische vindbaarheid. Google begrijpt dat niet iedereen altijd een goede ervaring zal hebben met je merk. Zolang je meer positieve dan negatieve beoordelingen hebt, zal het je positie in Google niet negatief beïnvloeden. Daarnaast is het, zoals hierboven genoemd, een goede manier om te achterhalen wat je nog aan je product kunt verbeteren. Bovendien zorgt een enkele negatieve review voor meer geloofwaardigheid en transparantie, wat het imago van je merk soms ook goed kan doen!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact