Hoe profiteer je als contentmarketeer van socialmediamonitoring?

  • 2 min. leestijd
  • 07 maart 2016

Bij contentmarketing staat de doelgroep en de communicatie met de doelgroep centraal. Door waardevolle en relevante content te creëren kan een organisatie klanten aantrekken, behouden en een goede relatie opbouwen met de doelgroep. Om te weten welke content voor jouw doelgroep interessant is, is het van belang om goed naar je doelgroep te ‘luisteren’. Door socialmediamonitoring in te zetten, kom je erachter welke onderwerpen haar bezighouden.

Het online luisteren naar je doelgroep

Door te luisteren naar je doelgroep kun je informatie over haar inwinnen. Hiervoor moet je als contentmarketeer allereerst goed bedenken wie en wat je gaat monitoren. Er zijn monitoringtools die het online gedrag van je doelgroep overzichtelijk weer kunnen geven. Deze tools kunnen de relevante gesprekken van de doelgroep omzetten in cijfers, tabellen en overzichtelijke grafieken. Door het gebruik van socialmediamonitoring-tools kom je te weten wat jouw doelgroep bezighoudt en waar zij zich bevindt.

Als contentmarketeer is het van belang om te weten welke onderwerpen er online worden besproken. Mochten er onduidelijkheden over bepaalde onderwerpen zijn, dan wil je hier natuurlijk direct op in spelen. Doordat je na het monitoren van het online gedrag van de doelgroep weet welke onderwerpen actueel zijn en welke content het meest relevant is, kun je de contentproductie optimaliseren.

Het belang van socialmediamonitoring

Door middel van socialmediamonitoring kun je bronnen tracken, de online content van concurrenten, medewerkers en prospects analyseren, trends binnen jouw vakgebied ontdekken, inzicht krijgen in de wensen van de community, erachter komen wie influencers zijn binnen jouw vakgebied en overzichtelijk krijgen waarover gesproken wordt.

Na het monitoren van het online gedrag van de doelgroep, kun je hierop inspelen door de juiste content via het juiste kanaal en op het juiste moment te publiceren. Zorg dat je actief bent op de platformen waar je doelgroep ook actief is en ontdek op welke platformen het bereik van je content het grootst is.

Kansen voor de contentmarketeer

Wanneer je in de contentstrategie inspeelt op uitkomsten uit social listening zal je strategie effectiever zijn. Doordat je na het monitoren van je doelgroep de contentstrategie kunt optimaliseren, kun je jouw doelgroep content op maat bieden en zal je als organisatie meer klanten naar je toe trekken. Benieuwd wat socialmediamonitoring voor jouw organisatie kan betekenen? Ontdek de mogelijkheden!

[zm_sh_btn iconset=’flat’ iconset_type=’circle’ icons=’facebook,twitter,linkedin,googlepluse,mail’]

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact