Hoe je e-mailmarketing succesvol kan inzetten voor meer websitebezoek

  • 4 min. leestijd
  • 01 november 2017

E-mailmarketing is nog steeds het populairste instrument in de marketingwereld. Het is een vorm van direct marketing waarbij bedrijven via e-mail één-op-één contact zoeken met (potentiële) klanten. E-mailmarketing wordt vooral gebruikt om nieuwe klanten te werven en de relatie met bestaande klanten te onderhouden. Doordat e-mailmarketing door bijna elk bedrijf wordt ingezet, is het steeds moeilijker om op te vallen tussen de enorme hoeveelheid aan e-mails die mensen dagelijks krijgen. Toch kun je met e-mailmarketing nog steeds veel traffic naar jouw website generen. Maar hoe doe je dat precies?

Kies de juiste onderwerpregel

E-mailmarketing is heel direct: een e-mail die jij stuurt, belandt direct in de inbox van een ontvanger. De kans dat een ontvanger, die actief zijn mailbox beheert, hierop actie onderneemt is groot, want in veel gevallen leest of verwijdert hij de e-mail. Om te beoordelen of de e-mail relevant is, leest men vaak alleen de onderwerpregel. Dit is dan ook het belangrijkste van een e-mail. Zorg ervoor dat je in de onderwerpregel al antwoord geeft op de volgende drie vragen van de ontvanger:

• Wie heeft deze e-mail verstuurd?
Zorg dat in één oogopslag duidelijk is van wie de mail afkomstig is. E-mails waarbij dit niet duidelijk is, worden heel snel verwijderd.
• Wat staat er in deze e-mail?
Maak in een aantal woorden duidelijk wat een lezer kan verwachten in de e-mail. Verleiden mag, maar vermijd clickbait-titels. Dit wekt namelijk bij veel mensen ergernis op.
• Wat wordt er van mij verwacht?

Neem in de onderwerpregel al een duidelijke CTA op. De ontvanger weet zo wat er van hem wordt verwacht. Bijvoorbeeld: ‘Schrijf je nu in en ontvang 15% korting’.

Personalisatie

Het personaliseren van content heeft de laatste jaren enorme stappen gemaakt in de marketingwereld. Het is de kunst om relevante content op het goede moment op de juiste plaats bij de doelgroep te krijgen. Bij e-mailmarketing is dit niet anders. Uit cijfers van de E-mail Benchmark 2017 blijkt dat kleine campagnes van tussen de 500 en 1.000 gestuurde e-mails de beste conversieratio’s scoren. Dit is ook logisch, want hoe kleiner de groep ontvangers, des te specifieker kan de e-mail worden afgestemd op deze groep.

Marketing automation

Bij het afstemmen van content op de doelgroep wordt steeds vaker gebruikgemaakt van marketing automation. Marketing automation is het verzamelen van gegevens van de (potentiële) klant waarmee content gesystematiseerd en gericht kan worden ingezet. Met de verzamelde gegevens wordt een digitaal profiel gemaakt van de klant of prospect. Aan de hand van deze informatie kan content worden gecreëerd die aansluit op de wensen en behoeften van de (potentiële) klant om hem zo in iedere fase van zijn online buying journey te ondersteunen met interessante en persoonlijk afgestemde content. Albert Heijn geeft via een persoonlijke nieuwsbrief bijvoorbeeld aanbiedingen die alleen gelden voor die persoon en gebaseerd zijn op eerdere aankopen.

Marketing automation brengt sales en marketing samen en biedt voor zowel B2B- als B2C-organisaties veel mogelijkheden.

Personaliseer door middel van dynamische content

10 jaar geleden vond men het heel bijzonder wanneer bedrijven namen van klanten gebruikten in de aanhef van e-mails. Op dit moment is dit eerder regel dan uitzondering. Je kunt nu veel verder gaan met personaliseren door middel van dynamische content. Dynamische content is content die per ontvanger wordt samengesteld op basis van factoren zoals gedrag, huidige locatie, apparaatgebruik en aankooppatronen. Het aan elkaar koppelen van deze factoren zorgt voor één-op-één gepersonaliseerde e-mails die erg relevant zijn. De kans dat mensen vanuit een e-mail naar de website navigeren wordt hierdoor veel groter. Uit de E-mail Benchmark blijkt dat nog lang niet alle bedrijven hiervan gebruikmaken. In 2016 werd er in 36 procent van de e-mailcampagnes gebruikgemaakt van dynamische content. Hier valt dus erg veel winst te behalen.

Kies voor het juiste design

Het gebruik van verschillende apparaten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Mensen lezen hun e-mails op zowel desktops, smartphones als tablets. Op al deze apparaten moet een e-mail goed te lezen zijn. Veel bedrijven maken daarom gebruik van responsive design. Hierbij wordt de verschijningsvorm van een e-mail automatisch afgestemd op het gebruikte apparaat. Er worden dus verschillende versies van een e-mail gemaakt, geschikt voor desktops, smartphones en tablets. De e-mail past zich vervolgens automatisch aan op het formaat van het apparaat waarop de e-mail wordt geopend. In 2016 werd er in 78% van de e-mailcampagnesgebruik gemaakt van responsive design.

Houd jouw e-mails uit de spambox

Wanneer een ontvanger al meerdere keren geen enkele e-mail van jou heeft geopend, kun je hem bestempelen als inactieve lezer. Een te grote groep inactieve lezers kan gevaarlijk zijn voor jouw e-mailcampagnes. Deze worden dan namelijk strenger afgerekend door spamfilters en de kans is dan groter dat de e-mails in deze filters blijven hangen. Om dit te voorkomen kun je inactieve lezers een laatste e-mail sturen met de vraag of zij ingeschreven willen blijven of zich willen uitschrijven. Maak het uitschrijven zo makkelijk mogelijk. Wordt er niet op gereageerd, schrijf de inactieve lezer dan zelf uit voor jouw mailinglijst. Dit klinkt misschien heftig, maar dit vergroot de afleverbaarheid van jouw e-mails, waardoor ze vaker worden gelezen. Dit komt de traffic naar de website natuurlijk ten goede.

Zorg voor een goede opvolging

Het is ontzettend zonde wanneer een succesvolle e-mailcampagne niet goed wordt opgevolgd. Je kunt een fantastisch gepersonaliseerde e-mail met responsive design maken, maar wanneer de ontvanger vervolgens terechtkomt op een verouderde website, ga je nooit de beoogde resultaten halen. Wanneer jouw e-mails een huizenhoge click-through-rate hebben, maar de uiteindelijke conversie valt tegen, dan gaat er vermoedelijk iets mis in de opvolging van jouw e-mails. Goede landingspagina’s helpen bij deze opvolging. Onderstaande infographic laat zien hoe belangrijk een snelle, goede website is, met het oog op de totale conversie.

Verstuur je e-mail op het goede moment

Uit de E-mail Benchmark 2017 blijkt dat de click-through-rate van e-mails die in het weekend worden verstuurd veel hoger is dan die van e-mails die op werkdagen worden verstuurd. In de B2C-markt is zaterdag de populairste dag om e-mails te lezen. Dit lijkt logisch, omdat veel mensen op zaterdag vrij zijn. Maar ook in de B2B-markt worden e-mails het vaakst geopend in het weekend. Zondag toont daar een grote uitschieter. Blijkbaar nemen mensen op zondag de tijd om de zakelijke e-mails te behandelen. Het weekend is dus het perfecte moment om jouw e-mails te verzenden en traffic naar de website te genereren. Hiervoor hoef je niet in het weekend aan het werk. Er zijn veel softwaretools waarmee je e-mailcampagnes kunt ‘klaarzetten’ voor verzending. Dit betekent niet dat jij blind al jouw e-mails in het weekend moet versturen. Houd altijd de doelgroep als uitgangspunt. Misschien zit deze helemaal niet te wachten op e-mails in het weekend.

Zelf e-mailmarketing toepassen?

Ondanks dat e-mailmarketing in de ogen van sommige mensen geen hip karakter meer heeft, wordt het door marketeers nog steeds het meest gebruikt van alle marketinginstrumenten. Het ontwikkelen van een gedegen e-mailmarketingstrategie vergt veel tijd, maar het kan zeker waardevol zijn voor jouw business. Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van e-mailmarketing voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Onze contentmarketeers weten wat de doelgroep aanspreekt en creëren moeiteloos effectieve e-mailingcampagnes die zorgen voor meer traffic naar jouw website.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact