Hergebruiken van content; de do’s en don’ts

  • 3 min. leestijd
  • 15 februari 2017

Content die je eerder gebruikt hebt hergebruiken; het klinkt misschien een beetje inspiratieloos, maar het kan een goede manier zijn om je blog of video nieuw leven in te blazen. Soms blijft bepaalde content voor langere tijd relevant of wordt content die stof ligt te happen ineens weer belangrijk. Door oude content op een creatieve manier in een nieuwe vorm te gieten, kan deze content ineens weer waardevol worden. In dit artikel lees je waarom het hergebruiken van content handig kan zijn en wat je wel en niet moet doen wanneer je oude content opnieuw wilt publiceren.

Waarom zou je content hergebruiken?

In sommige gevallen kan het heel effectief zijn om content nog een keer te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld met dezelfde content nieuwe doelgroepen bereiken. Het kan altijd zo zijn dat een deel van jouw doelgroep bepaalde content over het hoofd ziet en daardoor iets mist wat haar mogelijk interesseert. Door deze content in een nieuwe vorm te verspreiden, krijgt dit deel van de doelgroep deze content misschien alsnog te zien.

Ook is het hergebruiken van content goed voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines. Meerdere content-items over één bepaald onderwerp of meerdere links die naar een bepaald blogartikel leiden, zorgen voor meer organische resultaten op bepaalde keywords. Het kan daarnaast ook zo zijn dat oudere content door recente ontwikkelingen of actualiteiten in het nieuws ineens weer relevant wordt. Het zou natuurlijk zonde zijn om hier niet op in te spelen.

Do’s

 

  • Maak gebruik van retargeting

Tegenwoordig is het mogelijk om via zoekmachines en social media zeer specifiek te targetten op bepaalde typen mensen binnen je doelgroep. Delen van je doelgroep die je content niet gezien hebben of hier niets mee gedaan hebben, kunnen dus zeer specifiek en effectief getarget worden. Richt je dus specifiek op deze mensen wanneer je de content op een nieuwe manier inzet.

  • Gebruik verschillende kanalen en verschillende contentvormen

Ga creatief om met de mogelijkheden op verschillende socialmediakanalen en verschillende contentvormen die je hierop kunt plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld belangrijke informatie uit een blog verwerken in een video of infographic en deze verspreiden via social media.

Een goed voorbeeld hiervan is De Correspondent, dat een artikel over Donald Trump eerst op Facebook promoot om vervolgens een week later de informatie uit dit artikel te verwerken in een infographic en deze op Instagram te plaatsen. Op die manier linkt De Correspondent via twee verschillende kanalen, met twee verschillende contentvormen door naar hetzelfde artikel.

De Correspondent

De Correspondent

  • Breid je content uit

Als er nieuwe ontwikkelingen zijn binnen een bepaald onderwerp, kun je je content updaten en opnieuw publiceren of nieuwe content maken die aansluit op de eerder gecreëerde content. Ook kun je oude content gebruiken als uitgangspunt voor een nieuw artikel, bijvoorbeeld door een vervolg te maken.

  • Haak in op actualiteiten

Een andere manier om creatief om te gaan met oude content, is door in te haken op recente gebeurtenissen. Soms gebeurt er iets in de wereld wat perfect aansluit op content die je eerder hebt ontwikkeld. Maak hier dan ook gebruik van!

Dit werd onlangs slim gedaan door Het Parool, die een foto uit 2014 van Barack Obama bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum opnieuw gebruikte om in te haken op zijn aftreden als president van Amerika.

Het Parool

Don’ts

 

  • Content hergebruiken die eerst niet succesvol was

Het heeft weinig zin om content die in het verleden niet effectief was op je doelgroep te blijven pushen. In plaats daarvan is het beter om op basis van gebruikersstatistieken te onderzoeken welke content eerder goed gescoord heeft en hier een nieuwe invalshoek of een nieuwe contentvorm voor te bedenken (mits dit relevant is).

  • Exact hetzelfde content-item meerdere keren plaatsen

Wees creatief en bedenk nieuwe content-items om oude content te versterken in plaats van oude content weer klakkeloos over te nemen en te herplaatsen. Zo zorg je voor vernieuwing zonder dat je compleet nieuwe dingen hoeft te bedenken.

  • Elke dag doorlinken naar dezelfde content

Je doelgroep wil niet elke dag dezelfde content zien. Mocht je toch dezelfde content meerdere keren willen plaatsen, zorg dan voor een tijdspan van minimaal een paar dagen. Dit vergroot de kans dat je een deel van je doelgroep bereikt die je de eerste keer niet bereikte.

Oude content in een nieuw jasje

Twee overkoepelende aspecten die belangrijk zijn als je content wilt hergebruiken zijn ‘relevantie’ en ‘creativiteit’. Zolang eerder gebruikte content relevant is, kun je er met een beetje creativiteit voor zorgen dat de content weer opleeft. Zorg er dus voor dat je alleen relevante content hergebruikt en doe dit op een creatieve manier. Wil je meer weten over hoe je oude content in een nieuwe vorm kan inzetten? Neem gerust contact op met één van onze contentmarketeers, want sommige content verdient het om in een nieuw jasje gestoken te worden!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact