Growth hacking: hoe werkt het en welke bedrijven hadden succes?

  • 4 min. leestijd
  • 18 maart 2019

Tegenwoordig schieten startups als paddenstoelen uit de grond. Dat is maar goed ook, want starters zorgen vaak voor vernieuwing op de arbeidsmarkt. Om als startup de hevige concurrentie voor te zijn, is het belangrijk om te groeien. Een populaire manier om dit te bewerkstelligen is door middel van growth hacking. In deze blog leggen we uit wat deze marketingtechniek precies is, hoe men het inzet en welke bedrijven dit succesvol deden.

Wat is growth hacking?

Kortgezegd is growth hacking ‘experiment-gedreven-marketing’ om een bedrijf binnen een korte tijd snel te laten groeien met minimale middelen. De term ‘growth hacking’ is ontwikkeld door Sean Ellis: een investeerder en marketeer uit Sillicon Valley. Hij liet startups keer op keer snel en succesvol groeien. Ellis was ervan overtuigd dat het bij een beginnend bedrijf geen zin heeft om uitgebreide strategieën te bedenken als er weinig budget en/of tijd is. In plaats daarvan voerde hij een snel uit te voeren experiment uit, zoals een A/B-test. Hierdoor kon Ellis in een korte tijd en met weinig geld zien wat wel en niet werkte voor het bedrijf. Een nieuw tijdperk van marketing was geboren.

Hoe werkt growth hacking?

Growth hacking is een marketingmethode die ongebonden is. Er is dus geen vaste richtlijn van hoe de uiteindelijke strategie eruit komt te zien. De techniek wordt dan ook meer een mindset genoemd dan een specifieke vaardigheid. In de praktijk stellen growth hackers hypotheses waarmee voortdurend geëxperimenteerd wordt. De growth hacker/marketeer haalt uit elk experiment learnings door kritisch te kijken naar de resultaten.

Het proces in vijf stappen

David Arnoux, de co-founder van Growth Tribe Academy (organisatie die growth hackers opleidt), gaat uit van een doorlopend proces van vijf stappen, genaamd ‘G.R.O.W.S.’.

G. Gather ideas:
ideeën voor nieuwe campagnes en tactieken worden in kaart gebracht op basis van oude experimenten.

R. Rank ideas:
de ideeën worden gerangschikt op mogelijke impact en middelen. Hierbij wordt gekeken naar de impact, het vertrouwen en gemak van het idee. Om het aantal ideeën te verkleinen is het handig om elk teamlid één, twee of drie ideeën te laten kiezen.

O. Outline experiments:
de ideeën die de meeste impact hebben of het meest zijn gekozen, worden getest, verder ontworpen en voorbereid voor de praktijk. In dit stadium moet de focus liggen op het ontwerpen van ‘snelle en simpele’ experimenten, in plaats van perfecte experimenten. Het doel is om te leren of het experiment in korte tijd een succes kan zijn.

W. Work, work, work:
in deze fase worden de ideeën met de meeste impact op een experimentele manier systematisch getoetst. In deze stap is het belangrijk om de experimenteren doorlopend te optimaliseren op basis van de resultaten, en de experimenten die veelbelovend zijn verder uit te diepen.

S. Study data:
de experimentfase is nu ten einde, waarna evaluatie volgt. Het experiment (of experimenten) wordt in één van de volgende categorieën geplaatst om de volgende stappen te bepalen:

  • onbeslist
  • mislukt en niet waardevol
  • mislukt en wel waardevol
  • succes en blijven verkennen
  • succes en opschalen

Vier voorbeelden van geslaagde growth hacks

Om growth hacking succesvol in te zetten, is het van belang dat alle neuzen binnen het bedrijf dezelfde kant op staan. Iedereen moet overtuigd zijn van de werking van het proces en dezelfde mindset hebben, namelijk: prioriteit geven aan de groei van het bedrijf. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren gebruikgemaakt van deze marketingtechniek. Het ene bedrijf succesvoller dan het andere. Hieronder vier voorbeelden van geslaagde growth hacks!

Dropbox

De allereerste officiële growth hack werd toegepast door Sean Ellis bij Dropbox. Het bedrijf testte de werking van een online referral-programma door middel van een experiment. Als een Dropbox-gebruiker een kennis middels een speciale, door Dropbox ontwikkelde, mail uitnodigde en op die manier ook een account liet aanmaken, dan kreeg de bestaande Dropbox-gebruiker 500MB extra opslagruimte op zijn/haar account. Door het succes van deze hack liet Ellis de startup groeien tot een gigantisch miljardenbedrijf. Tegenwoordig klinkt een online referral-programma misschien vanzelfsprekend, maar in 2010 was het baanbrekend. Dropbox groeide in 15 maanden tijd met 3900%!

Bron: Tunity NV

Airbnb

Airbnb heeft met growth hacking in een korte tijd een enorme aantrekkingskracht gecreëerd. Zo heeft ze slim gebruikgemaakt van het netwerk van Craigslist om nieuwe klanten te acquireren. Craigslist is een gecentraliseerd netwerk van online gemeenschappen in de Verenigde Staten, waar advertenties staan die door ieder willekeurig persoon geplaatst kunnen worden. Door gebruik te maken van automatisering en het schrijven van bots werden klanten van Craigslist gescraped en kregen ze geautomatiseerde e-mails met aanbiedingen voor Airbnb. Op die manier kreeg Airbnb veel nieuwe leden. Daarnaast heeft Airbnb getest of er een verband was tussen fotokwaliteit en verhuur. Dit bleek een zwakke plek in het groeisysteem, dus ging Airbnb hiermee aan de slag door verschillende experimenteren uit te voeren. Inmiddels werkt Airbnb veel samen met professionele fotografen.

Bron: First growth then budget by Zehra Öney (zehraoney.com)

Bron: 9 iconic growth hacks by John McLaughlin (thenextweb.com)

Pinterest

Eén van de belangrijkste manieren waarop Pinterest growth hacks in haar marketingplan heeft opgenomen, is bij het aanmeldingsproces. Om lid te worden van Pinterest kunnen gebruikers niet zomaar de website bezoeken en lid worden. In plaats daarvan moeten ze een uitnodiging voor de site aanvragen, waardoor het voelt als een exclusieve club. Nadat nieuwe gebruikers een uitnodiging hebben aangevraagd, ontvangen ze een paar dagen later per e-mail de uitnodiging. Hierdoor ontstaat het gevoel alsof ze zijn goedgekeurd voor een speciale aanbieding of zijn geaccepteerd in een exclusieve groep. Bij Pinterest is ook gebruikgemaakt van de potentie van de ‘viral loop’. Bij het aanmaken van een account moet een verplicht aantal mensen, merken of bedrijven worden gevolgd. Ook kan men met één druk op de knop al zijn/haar Facebook-vrienden volgen.

Bron: Launch it: 5 Actionable growth hacks to scale your startup by Neil Patel (neilpatel.com)

Spotify

Spotify is in minder dan vijf maanden na haar lancering in de Verenigde Staten uitgegroeid tot naar schatting 8,9 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. In dit geval was de registratie voor gebruikers via Facebook een slimme growth hack. Hierdoor maakte Spotify het namelijk gemakkelijk om als gebruiker nummers te delen met Facebook-vrienden. Via de newsfeed van Facebook bracht Spotify potentiële gebruikers naar een pagina waar ze naar het nummer konden luisteren terwijl ze werden aangemoedigd om lid te worden van Spotify. Omdat Spotify een sterk gratis aanbod heeft, zorgde de publiciteit op Facebook voor miljoenen nieuwe gebruikers. Naast nieuwe gebruikers, leverde de Facebook-integratie ook een verbeterde ervaring van bestaande gebruikers op. De integratie liet gebruikers namelijk naadloos bladeren door de nummers waar hun Facebook-vrienden naar luisterden en liet hen nummers delen met specifieke vrienden.

Bron: A playbook for growth marketing by Nate Desmond (buckfiftymba.com) Deze succesverhalen laten zien dat growth hacking een goede marketingtechniek is om een bedrijf op korte termijn snel te laten groeien. De techniek geeft veel inzicht en een beter bewustzijn van het grotere doel. Heb jij hulp nodig bij het stellen van hypotheses voor experimenten of bij het kritisch kijken naar resultaten? Onlinemarketingbureau The Online Group kan je daarbij helpen en veel onlinemarketingwerkzaamheden uit handen nemen. The Online Group is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact