Facebook wijzigt haar nieuwsoverzicht; wat kun je doen om toch organisch bereik te genereren?

  • 4 min. leestijd
  • 16 januari 2018

Het is je vast niet ontgaan: er is iets veranderd binnen het nieuwsoverzicht van Facebook. Dit is op zich niet zo schokkend, aangezien er regelmatig wijzigingen in het algoritme en het nieuwsoverzicht plaatsvinden. Dit keer is er echter sprake van een ingrijpende verandering, die voor bedrijven en organisaties grote gevolgen kan hebben. Lees hieronder wat de verandering precies inhoudt en wat je kan doen om toch organisch bereik op Facebook te genereren!

Wat is er aan de hand?

De afgelopen week heb je het waarschijnlijk al veelvuldig voorbij zien komen; zelfs het journaal heeft er een item aan gewijd. Facebook gaat drastische veranderingen aanbrengen in haar timeline. Content van vrienden en familie wordt belangrijker, terwijl content van bedrijven en organisaties een minder prominente rol krijgt. Of, zoals Adam Mosseri, hoofd News Feed bij Facebook zelf aangeeft: ‘’Facebook gaat meer posts laten zien van vrienden en familie, die interactie en een gesprek op gang brengen.’’

Wat betekent dit voor marketeers?

Het feit dat mensen straks meer content over de nieuwe baby van hun tante te zien krijgen en minder content van dat nieuwe zonnebrillenmerk, komt waarschijnlijk ten goede aan de ervaring van de gebruikers. Voor bedrijven betekent het echter dat het organische bereik van hun berichten drastisch zal afnemen. Dit terwijl het al steeds moeilijker werd om organisch jouw doelgroep te bereiken. Zo heeft Facebook recentelijk ook al besloten om de zogenaamde ‘engagement bait’ tegen te gaan.

Concreet betekent de verandering op de timeline van Facebook, naast een verwachte afname in organisch bereik van jouw posts, dat bedrijven moeten gaan adverteren om een groot bereik te genereren via Facebook. Hoewel Facebook zelf aangeeft dat de verandering vooral plaatsvindt om de gebruikservaring van het platform te verbeteren, draait het voor Facebook natuurlijk ook gewoon om geld verdienen. Door meer de focus te leggen op content van familie en vrienden, dwingt Facebook bedrijven en organisaties steeds meer om veel geld te spenderen aan advertenties om een groot gedeelte van hun doelgroep bereiken.

Wil je toch met organische content een groot gedeelte van je doelgroep bereiken via Facebook? Dan zal je vanaf heden een stuk creatiever moeten zijn. Wij geven een aantal tips om als bedrijf toch een groot organisch bereik te genereren.

Wat je als marketeer kunt doen

Aangezien organische content via Facebook een belangrijk onderdeel uitmaakt van de socialmediastrategie van veel bedrijven, zullen zij hun strategie moeten aanpassen. Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Shareable content

Een manier om veel bereik te genereren is door content te ontwikkelen die zeer deelbaar is en leidt tot veel engagement. Wat dat betreft is dit niet anders dan voorheen, want dit soort content scoort altijd al goed op Facebook. Ontwijk hierbij de berichten die worden gezien als engagement bait.

Welke content wordt veel gedeeld op Facebook? Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat content die veel gedeeld wordt op Facebook voldoet aan één of meerdere van de volgende eisen:

Sociale validatie
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen content delen op social media om te laten zien waar zij voor staan. Content moet dus aansluiten op het imago en de identiteit van jouw volgers.

Entertainment
Studies over virale content wijzen uit dat content die inspeelt op bepaalde emoties zoals vreugde, verbazing of verdriet een grotere kans maakt om viral te gaan.

Interesse
Informationele content die aansluit op de interesses van jouw doelgroep heeft ook een grote kans om gedeeld te worden. Alleen informatie bieden is in veel gevallen echter niet genoeg, recent onderzoek heeft uitgewezen dat content die informatie en emotie combineert, zeer effectief is.

Praktische waarde
Content met praktische tips, die jouw volgers meteen kunnen toepassen, doet het ook altijd goed op social media en wordt vaak gedeeld. Hoe je zelf dit soort content maakt? Houd het kort. Denk bijvoorbeeld aan korte how-to video’s of korte tips die direct toepasbaar zijn.

Persoonlijke content

De belangrijkste reden voor Facebook om deze verandering door te voeren is dat het platform weer terug wil naar de basis. Een platform waarop mensen veel persoonlijke content delen. Als bedrijf kun je hierop inspelen door persoonlijke content te ontwikkelen. Content waarmee jouw doelgroep zich kan identificeren. Verplaats je als merk dus in jouw doelgroep en probeer altijd een menselijke benadering in jouw berichten te verwerken. Stel jezelf bovendien de vraag: zou deze content mijzelf aanspreken wanneer ik het op mijn nieuwsoverzicht tegen zou komen?

Content die conversaties uitlokt

De focus in het nieuwsoverzicht van Facebook gaat meer liggen op ‘posts that spark conversations and meaningful interactions between people’, aldus Adam Mosseri. Dit betekent dat je als bedrijf content moet ontwikkelen die discussies en gesprekken onder jouw doelgroep uitlokt. Een goed voorbeeld van dit soort content is live-video’s, één van de belangrijkste onlinemarketingtrends voor 2018. Live-video’s lokken reacties uit, omdat ze vaak inhaken op trending gebeurtenissen en omdat mensen realtime kunnen meekijken. Voorbeelden van live-video’s die veel reacties opleveren zijn:

– Q&A’s
– Kijkje achter de schermen
– Live aankondigingen
– Quiz

Vraag jouw volgers om hun voorkeuren aan te passen

Een andere manier om toch zichtbaar te worden op de timeline van jouw volgers, is door jouw volgers te vragen om hun voorkeuren aan te passen. Gebruikers kunnen namelijk zelf aangeven welke content zij wel en niet in hun nieuwsoverzicht willen zien. Binnen het menu kunnen jouw volgers via ‘Voorkeuren aanpassen’ onder het kopje ‘Nieuwsoverzicht’ aangeven dat ze content van een bepaalde pagina wel of niet willen zien.

Facebook wijzigt haar nieuwsoverzicht; wat kun je doen om toch organisch bereik te genereren?

Zet ook andere socialmediakanalen in

Merk je een afname in organisch bereik van jouw content als gevolg van de wijzigingen die Facebook aan het doorvoeren is? Probeer dan eens andere socialmediakanalen uit voor jouw online marketing. Een video die op Facebook normaal nu geen bereik meer genereert, kan op Instagram misschien wel veel mensen van jouw doelgroep bereiken. De blog die jij op Facebook wilt delen kan op LinkedIn wellicht ook veel mensen bereiken. En jouw infographic wordt op Twitter misschien wel heel vaak geretweet.

Staar je dus niet blind op Facebook maar probeer ook andere socialmediakanalen in te zetten in jouw socialmediamarketingstrategie. Het bereik kan op andere kanalen veel groter zijn dan op Facebook en wie weet kun je jouw doelgroep op andere kanalen wel veel effectiever bereiken. Het belangrijkste is in ieder geval dat je creatief bent met je socialmediacontent. Probeer daarnaast te focussen op het ontwikkelen van persoonlijke content die deelbaar is en conversaties uitlokt. Zo zorg je ervoor dat het nieuwe nieuwsoverzicht van Facebook geen grote gevolgen heeft voor het bereiken van jouw doelgroep!

Hulp nodig bij het opstellen van een nieuwe socialmediamarketingstrategie? The Online Group helpt je hier graag mee!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact