Emoji’s: hoe hartjes en smileys jouw content kunnen versterken

  • 3 min. leestijd
  • 08 juni 2017

Hartjes, aubergines en aapjes met handen voor hun gezicht: ze duiken steeds vaker op in onze socialmediatijdlijn. Hoewel sommige mensen emoji’s misschien nog steeds zien als kinderachtig en onprofessioneel, nemen ze enorm toe in populariteit. 92% van de mensen gebruikt emoji’s in hun online communicatie. Daarnaast is het woord ‘emoji’ in 2015 zelfs uitgeroepen tot woord van het jaar. We kunnen op social media dus niet meer om emoji’s heen. Maar wat moet je er als merk mee en hoe kan je ze effectief inzetten? In deze blog leggen we uit wat emoji’s zo populair maakt en hoe ze jouw content kunnen versterken.

De kracht van emoji’s

Emoji’s kunnen een bericht tot leven brengen. Ze vallen op en trekken meer de aandacht dan tekst. Bovendien laten ze een menselijke kant van een merk zien, wat de communicatie tussen een merk en zijn klanten persoonlijker maakt. Emoji’s kunnen de toon van een bericht verzachten of speelser maken en een boodschap, gevoel of emotie soms veel krachtiger of simpeler overbrengen dan woorden.

Ook cijfers wijzen uit dat emoji’s veel gebruikt worden en effectief kunnen zijn:

  • Het gebruik van emoji’s op Twitter leidt tot 25,4% meer betrokkenheid.
  • Op Facebook leiden emoji’s in een bericht tot 57% meer likes, 33% meer comments en 33% meer shares.
  • Ruim 50% van captions en reacties op Instagram bevatten emoji’s.

Hoe gebruik je emoji’s?

Dat emoji’s krachtig kunnen zijn en in populariteit toenemen is duidelijk, maar hoe kun je ze inzetten om je content te versterken? Onderstaande voorbeelden laten zien dat emoji’s voor zowel interactie, betrokkenheid, als conversie kunnen zorgen.

Interactie

Emoji’s zijn een goed middel om meer interactie met je doelgroep te genereren via social media. Ze geven je bericht een persoonlijke en menselijke twist. Hierdoor hebben gebruikers minder het gevoel dat ze met een merk aan het communiceren zijn. Ook geven emoji’s de mogelijkheid tot korte reacties van je doelgroep. Zo kun je gemakkelijker achterhalen welk gevoel of emotie je doelgroep bij je merk of product heeft. In onderstaand voorbeeld van Transavia, wordt op Facebook gebruikgemaakt van emoji’s om te reageren op een vraag.

Betrokkenheid

Ook kun je met behulp van emoji’s de betrokkenheid van je doelgroep verhogen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart was het mogelijk om met een speciaal ontworpen Twitter-emoji te laten zien dat je gestemd hebt. Wanneer gebruik werd gemaakt van de hashtag #ikstem of #gestemd, veranderde deze hashtag in een emoji. Dit gaf mensen de mogelijkheid om op een leuke manier aan hun volgers te laten zien dat ze gestemd hebben en betrokken zijn bij de verkiezingen.

Conversie

Daarnaast kunnen emoji’s ook worden ingezet om de gebruikservaring of het gebruiksgemak van je merk te verhogen, wat kan leiden tot een hogere conversie. Omdat emoji’s een boodschap kort maar krachtig overbrengen, kunnen ze het aankoopproces soms heel gemakkelijk maken. Domino’s Pizza maakt het zelfs mogelijk om een pizza te bestellen door simpelweg een pizza-emoji te sms’en. Zo kun je in slechts 5 seconden moeiteloos een bestelling plaatsen. Dit verlaagt de drempel om een pizza te bestellen, waardoor de kans op aankoop vergroot wordt.

Een andere campagne waarin goed gebruik is gemaakt van emoji’s, is de #EndangeredEmoji-campagne van het WWF. In dit geval om het proces van geld doneren te vergemakkelijken. Het WWF ontwierp haar eigen emoji’s, waarin bedreigde diersoorten worden afgebeeld. Deelnemers van de campagne kregen de Emoji’s opgestuurd naar hun smartphone en konden deze gebruiken. Voor elke emoji die zij gebruikten, ging € 0,10 naar het WWF. Dit maakt het doneren van geld aan het WWF niet alleen een stuk leuker en interactiever, maar ook nog eens heel gemakkelijk. Ook hierbij wordt de drempel om ‘een aankoop’ te doen dus verlaagd, door middel van slim gebruik van emoji’s.

Emoji’s in de SERP

Tegenwoordig worden emoji’s zelfs afgebeeld in de SERP van Google. Hierdoor valt jouw zoekresultaat meer op tussen andere zoekresultaten, omdat deze aantrekkelijker gepresenteerd wordt. Emoji’s versterken dus niet alleen je socialmediacontent, maar kunnen ook de resultaten van je searchstrategie bevorderen.

Waar moet je op letten?

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat er tal van mogelijkheden zijn om emoji’s effectief in te zetten om jouw content te versterken. Ze maken je content aantrekkelijker en kunnen bovendien voor meer interactie, betrokkenheid en conversie zorgen. Dit betekent echter niet dat je als merk nu zomaar te pas en te onpas emoji’s moet gaan gebruiken. Gebruik niet te veel emoji’s, want dit kan ten koste gaan van de begrijpelijkheid van je bericht. Het belangrijkste bij het gebruik van emoji’s is dat de boodschap van je bericht duidelijk blijft. Vraag jezelf daarnaast af of het gebruik van emoji’s en het type emoji dat je wilt gebruiken aansluit op jouw doelgroep, maar ook bij de tone of voice en stijl van jouw merk. Tot slot is het van belang dat je de betekenis van de emoji’s weet. Als je namelijk niet weet wat de dubbele betekenis van 🍆 en 🍑 is, kun je ze beter niet gebruiken!

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact