Alles wat je als online marketeer moet weten over de inzet van videomarketing voor meer brand awareness

  • 2 min. leestijd
  • 02 maart 2016

Met de komst van het internet en met name social media heeft online video meer toepassingen gekregen. Waar videomarketing voorheen vooral werd ingezet voor corporate video of reclame, wordt het tegenwoordig ingezet in allerlei fasen van de customer journey. Niet alleen voor brand awareness, maar ook in andere stadia heeft de video zijn effectiviteit bewezen. Bedrijven die video inzetten trekken meer websitebezoekers. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld 69% van de websitebezoekers binnenkomt via video. YouTube is dan ook niet voor niets op weg de grootste zoekmachine te worden. De rol die video speelt in het genereren van meer brand awareness groeit hard.

Wat doet videomarketing voor brand awareness?

Brand awareness genereren, wat houdt dat eigenlijk in? Bij brand awareness gaat het erom dat de consument van jouw merk af weet, begrijpt welk product of welke dienst jij aanbiedt en de juiste associatie maakt. Voorheen gebruikten we vooral advertenties om brand awareness te genereren. Doordat consumenten dagelijks geconfronteerd worden met allerlei advertenties, zijn zij hier veel minder gevoelig voor, en gaat men adblockers installeren. Online video gaat daarom een belangrijke rol spelen om de aandacht van de consument te trekken. Hoe draagt online video dan bij aan brand awareness?

1. Online video scoort goed in zoekmachines en algoritmes

Niet allen doet video het goed in zoekmachines als Google, ook Facebook geeft met haar algoritme de voorkeur aan video. Daarnaast besteden visuele social media zoals Instagram en Snapchat ook steeds meer aandacht aan het optimaliseren van de functies voor videocontent. Wanneer potentiële leads naar informatie zoeken, komen ze dus eerder bij jouw videocontent terecht dan andermans blogpost.

2. Informatie uit video’s wordt veel beter en sneller opgenomen dan uit tekst

We weten allemaal dat één beeld meer zegt dan duizend woorden, laat staan bewegende beelden! Content uit video’s wordt dus veel beter en sneller opgenomen dan content uit tekst. Een kijker onthoudt beter dan een lezer. Jouw merknaam wordt misschien niet direct onthouden, maar de kijker weet wel dat hij een video heeft gezien over een bepaald onderwerp en koppelt een emotie aan de boodschap.

3. Online video is interactief en persoonlijk

Video is een goed middel om je als merk persoonlijk op te stellen en de interactie met de doelgroep op te zoeken. Voorwaarde is dat de grootste focus op je doelgroep ligt. Kijk niet alleen naar trends, maar leer je doelgroep kennen en probeer de videocontent relevant te maken. En ook niet onbelangrijk, blijf bij jezelf. De consument is wantrouwig en prikt gemakkelijk door boodschappen die niet echt zijn.

4. Online video biedt opties op veel verschillende kanalen

Online video gaat verder dan YouTube. Facebook is van plan het grootste videoplatform te worden en Instagram geeft tegenwoordig meer insights van jouw video’s. Maak gebruik van deze opties en experimenteer met verschillende videocontent op verschillende kanalen. Snapchat-video’s zijn bijvoorbeeld heel geschikt om awareness te creëren bij een jonge doelgroep en video’s op Facebook worden vaak met vrienden en familie gedeeld.

Bij het genereren van brand awareness met videomarketing, is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het niet om het aantal views gaat. Views kunnen tegenvallen, maar het gaat erom wat de kijker doet na het zien van de video. Gaat hij naar jouw website, deelt hij de video met zijn vrienden of collega’s, of meldt hij zich aan voor de nieuwsbrief? Dan weet je pas of de video heeft bijgedragen aan je brand awareness en kun je aan de slag om de lead te converteren naar een klant.

[zm_sh_btn iconset=’flat’ iconset_type=’circle’ icons=’facebook,twitter,linkedin,googlepluse,mail’]

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact