7 tips voor de ideale landingspagina

  • 4 min. leestijd
  • 17 oktober 2016

Een landingspagina is een speciale pagina op je website waar bezoekers via bijvoorbeeld een zoekmachine, mail of advertentie op terechtkomen. Deze bezoekers komen dus met een specifieke verwachting terecht op de pagina. Een goede landingspagina zorgt ervoor dat de websitebezoeker op een snelle en gemakkelijke manier hetgeen vindt waar hij naar opzoek is. Hoe kan het design van een landingspagina hierbij helpen? We geven zeven tips.

1: Bepaal wat je doel is

De basis van een goed design is het doel van je pagina. Wat wil je met de pagina bereiken? Of waarover wil je de bezoeker informeren? De bezoeker is via bepaalde zoekwoorden, een gerichte mail of banner op de pagina terechtgekomen. Je weet dus met welke interesse de bezoeker op jouw pagina is beland. Ook weet je welke actie jij van de bezoeker wenst. Aan de hand van deze informatie moet je de pagina inrichten. Zorg er in ieder geval voor dat er maar één conversie per landingspagina mogelijk is. Als de bezoeker op de landingspagina bijvoorbeeld kan kiezen tussen het inschrijven voor een nieuwsbrief en het doen van een aankoop, zorgt dit voor verwarring en zal de pagina tot minder conversie leiden. Eén doel en een duidelijke manier waarop de bezoeker dit doel kan volbrengen, vergroten de effectiviteit van je landingspagina aanzienlijk.

2: Wees kort en bondig

Teksten op je landingspagina moeten kort en bondig zijn. De titel moet direct aangeven wat het doel van de pagina is. De subtitel geeft hier nog een extra toelichting op. Hiernaast is het verstandig om geen grote lappen tekst bovenaan de pagina te zetten. Over het algemeen lezen bezoekers niet graag lange teksten. Als de pagina begint met een lange tekst zullen veel bezoekers afhaken. In plaats daarvan is het raadzaam om gebruik te maken van bulletpoints, zodat de lezer scannend aan de informatie kan komen waar hij naar opzoek is. Mocht je toch wat langere stukken tekst willen gebruiken op je landingspagina, dan raden we aan om dit onderaan de pagina te doen.

3: Gebruik visuele elementen

Omdat grote stukken tekst bezoekers wel eens af kunnen schrikken, is het slim om gebruik te maken van visuele elementen. Je kunt bijvoorbeeld video’s of infographics gebruiken om complexe materie op een toegankelijke manier uit te leggen. Uit onderzoek van Hubspot blijkt zelfs dat het gebruik van video de conversie tot 80% kan laten toenemen. Verder kun je belangrijke elementen uit je tekst verduidelijken door pictogrammen te gebruiken. De bezoeker hoeft zo nog minder te lezen, terwijl de boodschap wel wordt overgebracht. Als de gewenste conversie bijvoorbeeld een aankoop is, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van recensies met foto’s of pictogrammen van keurmerken. Dit wekt vertrouwen bij de bezoeker van de pagina op, waardoor deze eerder zal overgaan tot conversie. Vergeet ook niet om je eigen logo op de pagina te gebruiken. Ook dit zorgt voor vertrouwen bij de bezoeker.

4: Gebruik een duidelijke call-to-action

De call-to-action is misschien wel het belangrijkste element van de landingspagina. Mocht de bezoeker van de pagina overgaan tot de gewenste conversie, moet niets hem in de weg staan. Zorg er dus voor dat de call-to-actionbutton goed te vinden is. Gebruik contrasterende kleuren en eventueel pijlen om de bezoeker op bijvoorbeeld een inschrijfbutton te wijzen. Deze button moet er uitspringen ten opzichte van de rest van de pagina. De tekst op deze button kun je het beste in de gebiedende wijs schrijven. Het is daarmee duidelijk wat er bij het klikken van de button gebeurt. Je kunt er eventueel voor kiezen om een microcopy toe te voegen. Bijvoorbeeld: bij het vragen van gegevens een korte toelichting geven waarom je deze gegevens van de bezoeker vraagt. Dit neemt eventuele twijfels weg bij de bezoekers. Een ander voorbeeld is om voor een aankoop te wijzen op de voordelen, zoals een retourrecht, snelle levering of een ander pluspunt.


Een goed voorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van pictogrammen, bulletpoints en logo’s.

5: Gebruik de juiste kleuren

Wat betreft kleurgebruik is het slim om gebruik te maken van een klein kleurenpalet. Het gebruik van te veel kleuren zorgt voor een rommelige indruk op de bezoeker. Het is sowieso raadzaam om gebruik te maken van dezelfde kleuren die je ook in je huisstijl gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker weet dat hij op jouw website is. Zoals eerder genoemd is het belangrijk dat de call-to-actionbutton eruit springt. Kies voor een kleur die in contrast staat met andere kleuren op de pagina of een kleur die gewoon heel erg opvalt, zoals oranje.


Een voorbeeld van simpel kleurgebruik waarbij de call-to-actionbutton goed zichtbaar is.

6: Gebruik geen uitgebreid menu

Bij het design van een landingspagina kun je afwijken van de menustructuur die je op de rest van de website gebruikt. Zoals in punt 1 is besproken, heeft de landingspagina een bepaald doel. Een uitgebreid menu zal alleen maar afleiden en de kans vergroten dat de bezoekers de pagina weer verlaten. Om deze reden is het belangrijk de focus op dit doel te behouden. Het is uit onderzoek gebleken dat landingspagina’s zonder menu een hogere conversie hebben dan landingspagina met menu. Als je er toch voor kies om een menu te gebruiken, houd deze dan beknopt.

7: Blijf testen en verbeteren

Om te checken of je landingspagina het gewenste doel bereikt, moet je de flow in kaart brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door Google Analytics te gebruiken. Aan de hand van de gegevens die hieruit komen, kun je verder gaan met het optimaliseren van de websiteflow zodat deze tot meer conversie leidt. Dit is een doorgaand proces waarbij je steeds weer zult blijven testen welk design de meeste conversie geeft.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact