3 kleine bedrijven die succesvol zijn door de inzet van SEO

  • 5 min. leestijd
  • 24 oktober 2016

Nederland kent veel ondernemers die geen beschikking hebben over grote marketingbudgetten. Zij kunnen, in tegenstelling tot grote bedrijven, geen duizenden euro’s per maand besteden aan AdWords en zullen creatiever met hun middelen moeten omgaan. Om toch effectieve online marketing te kunnen inzetten, kunnen deze ‘kleine’ ondernemers investeren in SEO; het op een organische manier verbeteren van hun ranking in Google. In dit artikel analyseer ik drie kleine bedrijven die door de inzet van SEO een goede positie in de SERP (Search Engine Results Page) hebben veroverd.

Criteria

Er zijn veel bedrijven die door middel van een succesvolle SEO-campagne een hoge positie in de SERP hebben behaald. Voor dit artikel analyseren we PAC Zonweringen Polderdijk, Jansen Hoveniers en Notariskantoor Van Dongen. Deze bedrijven zijn, ondanks dat ze geen megabudgetten te besteden hebben, succesvol binnen Google. De analyses van deze websites doen we aan de hand van de volgende criteria:

• Is de website overzichtelijk?
• Hoe is de navigatie?
• Is er een blog aanwezig?
• Is er een koppeling naar social media aanwezig?
• Is de website geoptimaliseerd voor mobiel?
• Laadt de website snel?
• Hoe is de website technisch geoptimaliseerd?

1: PAC Zonweringen Polderdijk

PAC Zonweringen

PAC Zonweringen Polderdijk is gespecialiseerd in zonweringen, kozijnen, rolluiken, veranda’s, raamdecoratie, garagedeuren en horren. Het bedrijf is gevestigd in Polderdijk, Zeeland. Haar SEO-campagne loopt voorspoedig, want ze staat met drie van haar diensten op de eerste pagina: ‘zonweringen zeeland’ op #2, ‘raamdecoratie zeeland’ op #9 en ‘horren zeeland’ op #9.

PAC Zonweringen

De site is op een slimme manier ingericht; de designer heeft begrepen dat klanten het product ‘zonweringen’ graag zien in plaats van erover te lezen. De website is mooi vormgegeven met foto’s van huizen die zonweringen geïnstalleerd hebben. De aantrekkelijkheid van de vormgeving draagt bij aan het gebruiksgemak en zorgt ervoor dat bezoekers langer op de site blijven.

De verschillende producten die het bedrijf aanbiedt, zijn weergegeven in kopjes op de pagina. Dit maakt navigeren eenvoudig. Elke pagina is verfraaid met foto’s van de geïnstalleerde producten, waarbij de teksten die wat uitgebreidere informatie geven discreet in de pagina zijn geplaatst. Openingstijden en contactgegevens zijn in een vluchtige blik waar te nemen in de footer. Dit draagt bij aan de goede organische zoekpositie van het bedrijf; Google rankt pagina’s die contactgegevens in de footer hebben namelijk hoger.

Op de website van PAC Zonweringen zijn koppelingen naar Twitter, LinkedIn, Facebook, Pinterest en Google Plus te vinden. Deze profielen op social media zitten goed in elkaar en bieden de klanten voldoende (visuele) informatie. Qua SEO is de koppeling met social belangrijk, omdat berichten die hierop door volgers gedeeld worden bijdragen aan de ranking in zoekmachines.

Om de mobielvriendelijkheid van websites te testen, maken wij gebruik van de mobielvriendelijkheidstest van Google. Volgens deze tool is de website van PAC Zonweringen Polderdijk mobielvriendelijk. Hierdoor wordt deze site een hogere ranking door Google toebedeeld.

De laadtijd van de site is 1,67 seconden. Dit is volgens websites die laadsnelheid testen een gemiddelde snelheid, maar als het gaat om het gebruiksgemak is dit zeer goed. Een snelheid van maximaal 3.5 seconden wordt aangeraden. Snelle sites zijn vooral van belang om de bounce-rate te verlagen. Dit staat voor het percentage bezoekers dat om de één of andere reden de site verlaat. De URL, title-tag en meta description van de website van PAC Zonweringen Polderdijk zijn van een optimale lengte, zodat er bijvoorbeeld geen tekst afgesneden wordt als deze te lang doorloopt.

Ons advies aan PAC Zonweringen

De site zit mooi in elkaar, maar er zijn voor Pac Zonweringen nog stappen te maken om de SEO te verbeteren. Het sitemap.xml-bestand en de HTML-kopjes kunnen worden toegevoegd en er moeten alt-tags bij de afbeeldingen komen. De site mist tevens een blog. Je zou kunnen zeggen: ‘een blog over zonweringen, wil ik dat wel lezen’? Maar er zijn tal van onderwerpen te bedenken waarover geschreven kan worden en die de interesse zullen wekken van mensen die op zoek zijn naar deze producten. Denk hierbij aan succesverhalen en teksten over mooie nieuwbouwprojecten. Regelmatige, nieuwe content op de site is een vereiste om door Google op waarde te worden geschat.

2: Jansen Hoveniers

Jansen Hoveniers

Jansen Hoveniers is gespecialiseerd in tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud. Het bedrijf presenteert zichzelf als een bedrijf dat vernieuwende tuinen aanlegt en is gevestigd in St. Willebrord, Noord-Brabant. Voor een bedrijf uit de provincie rankt zij op verscheidene termen vrij hoog: tuinonderhoud brabant #15, tuinontwerp breda #10, tuinaanleg breda en tuinonderhoud #16.

Jansen Hoveniers

De website is overzichtelijk en heeft een mooi slidedeck van gerealiseerde tuinprojecten. Visueel zit de site goed in elkaar. De diensten zijn overzichtelijk in kopjes weergegeven, zodat de bezoeker voor elke dienst meteen weet waar hij moet zijn.

De navigatie gaat zeer soepel. Als je hangt boven het kopje ‘tuintips’ bijvoorbeeld, dan verschijnen er kopjes als ‘tips vijveronderhoud’ en ‘tuin winterklaar maken’. Het werkt ook heel fijn dat er niet ver naar beneden gescrollt hoeft te worden voor verdere informatie en alles op één pagina staat.

Er zijn meerdere koppelingen met social media aanwezig: Twitter, Facebook, Pinterest, Instagram en YouTube. Pinterest en Instagram hebben erg mooie foto’s, en op YouTube zijn er ‘how-to’-video’s te vinden. Net als bij PAC Zonweringen draagt de aanwezigheid van Jansen Hoveniers op social media bij aan de sterke organische positie in de zoekresultaten. De website heeft een laadsnelheid van 3.03 seconden, wat een degelijke snelheid is.

Wat betreft technische optimalisaties zijn de URL en meta description van de hoofdpagina van een goede lengte. Er is gebruikgemaakt van HTML-headings en elk plaatje heeft een alt-tag. Het robots.txt-bestand is aanwezig; deze is cruciaal voor sterke SEO. Google Analytics is toegevoegd aan de site, zodat de websitetraffic goed kan worden bijgehouden.

Ons advies aan Jansen Hoveniers

Dat de site zo hoog rankt op belangrijke termen, betekent dat er een degelijke SEO-campagne achter zit. Er zijn toch nog verbeterpunten: er mist een blog, de site is niet mobielvriendelijk, er moeten meer shares en likes komen op de social kanalen, de title-tag en tekst op de site moet langer en het sitemap.xml-bestand moet worden toegevoegd.

3: Notariskantoor Van Dongen

Van Dongen

Notariskantoor Van Dongen is gevestigd in Middelburg en heeft een lange traditie in het notariaat. Het bedrijf biedt juridisch advies dat betrekking heeft op zaken als huis en hypotheek. Met meerdere diensten staat zij op de eerste pagina van Google en bij enkele zelfs op #1: ‘notaris middelburg’#1, ‘notariskantoor middelburg’#1 en ‘testament middelburg’ #6.

Van Dongen

De website is overzichtelijk; alle informatie staat op één pagina. Echt mooi is de website echter niet. De navigatie is daarentegen goed. Wat hieraan bijdraagt zijn de snelle laadtijden van de pagina’s. Het is duidelijk waar je een nieuwsbrief of offerte kan aanvragen en, opvallend, de site heeft naast de Nederlandse versie ook nog een Russische versie. Er bestaat ook de mogelijkheid om een live videochat te starten met één van de medewerkers. Het gebruiksgemak van de website is dus goed en Google beloont dit met een verbeterde positie in de SERP.

Er is een koppeling aanwezig met LinkedIn, en het kantoor heeft een app beschikbaar voor Apple en Android. Deze app geeft alle relevante informatie weer van het kantoor, biedt de mogelijkheid tot het maken van een afspraak en stuurt regelmatig nieuwe berichten over het notarieel recht.

De website van Notariskantoor Van Dongen is volgens Google mobielvriendelijk. Hij heeft een laadsnelheid van 0,5 seconden, wat zeer snel is. De website is hiermee sneller dan 94% van alle websites.

Qua technische optimalisatie zijn de URL en title-tag van een optimale lengte. Verder maakt de site gebruik van HTML-headings, wat goed is. De robots.txt- en sitemap.xml-bestanden zijn toegevoegd, evenals Google Analytics. Dit is zeer positief voor SEO.

Ons advies aan Notariskantoor Van Dongen

Het advies aan Notariskantoor Van Dongen zou zijn de site optisch te verbeteren en de meta description in te korten (deze is momenteel te lang). Hierdoor wordt de tekst in de SERP namelijk afgesneden. Verder zou het goed zijn om een alt-tag en meer tekst toe te voegen aan de site, evenals een blog. In dit geval kunnen er wellicht cases op de blog verschijnen die behandeld zijn door Notariskantoor Van Dongen.

Overkoepelend oordeel en advies

Wat ons is opgevallen aan de websites van deze drie bedrijven, is dat er betreft onsite SEO nog stappen zijn te maken. De websites zijn nog niet geheel compleet en niet zoekmachinegeoptimaliseerd. Het is belangrijk de technische optimalisaties en het gebruiksgemak van de website in orde te hebben, alvorens men overgaat tot offsite SEO. Hier zijn voor deze MKB’ers nog stappen te maken.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact