11 soorten videocontent die helpen jouw online doelstellingen te behalen

  • 4 min. leestijd
  • 08 november 2016

Het internet staat vol met video. En dat is niet zo gek ook; veel mensen kijken immers liever naar een video dan dat ze een tekst lezen. Video’s worden vaker gedeeld en geliket dan andere vormen van content. Er is voorspeld dat in 2018, 69% van alle online traffic video zal zijn (Cisco). Dit is een enorm percentage, en het is aan bedrijven om hierop in te spelen. Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven video kunnen inzetten. In dit artikel vertellen je welke soorten videocontent je allemaal kunt inzetten!

1: Company overview

Bij een company overview vertel je in een video wat je bedrijf doet, hoe je bedrijf dit doet en waarom je bedrijf dit doet. Het voordeel van video ten opzichte van tekst is dat je verhaal een stuk persoonlijker wordt. De kijker ziet de mensen achter de organisatie, wat vertrouwen wekt. Daarnaast is het met video een stuk makkelijker om een gevoel op te wekken bij de kijker dan bij een tekst.

2: Corporate culture video

In een video over de company culture wordt dieper ingegaan op het personeel, de werkzaamheden, de waarden van de medewerkers en die van het bedrijf. Door middel van dit soort video’s krijgt de organisatie een gezicht. Valkuil van een dergelijke video is dat de punten die genoemd worden te cliché zijn, en daardoor ongeloofwaardig worden.

3: Recruitmentvideo

Een recruitmentvideo is de perfecte manier om nieuw personeel te werven. Dit biedt tevens de mogelijkheid om de potentiële werknemers inkijk te geven in de organisatie. Op deze manier word je als werkgever beter benaderbaar en krijgt de organisatie een menselijke touch. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om enkele werknemers aan het woord te laten, en de functie uit te laten leggen door de toekomstige collega’s. Ook bij een recruitmentvideo moet je ervoor zorgen dat deze oprecht en niet overdreven overkomt. Twitter maakte een video met een knipoog, waarin juist een hoop clichés uit recruitmentvideo’s in terug te vinden zijn.

Een recruitmentvideo van Twitter

4: Showreel

In een showreel kun je op een boeiende manier gemaakte video’s presenteren; het is een soort portfolio van video’s. Op deze manier kun je potentiële klanten laten zien wat je als videoproducer in je mars hebt, om daar in de toekomst nieuwe klanten mee te werven. Als je besluit om een showreel te maken, moet je er wel voor zorgen dat hetgeen wat je wilt laten zien ook echt spectaculair genoeg is om te laten zien.

5: Testimonials

Het verhaal van een tevreden klant is een heel overtuigend marketinginstrument. Door middel van een video kun je laten zien welk probleem je voor een klant hebt opgelost en hoe je dit hebt gedaan. Je kunt de klant daarnaast ook laten vertellen over de samenwerking en het eindresultaat. Een mooi uitgewerkte case met een tevreden klant zal ongetwijfeld meer klanten aantrekken.

Een testimonial van Kraamzorg de Waarden, gemaakt door The Online Group

6: Tutorial

Een tutorial is een video waarin een product of dienst wordt uitgelegd. Je kunt dit aan klanten bieden als extra service bij de aankoop van een dienst of product. Door de functies of voordelen van een bepaald product/dienst uit te lichten, kun je ook eventuele twijfels wegnemen bij een potentiële klant.

7: Webinar

Een webinar is een samenvoeging van de woorden web en seminar; een online seminar dus. Dit is een live video waarin uitleg wordt gegeven over een bepaald onderwerp. Dit is interactief, dus deelnemers kunnen tussentijds vragen stellen. Een voordeel hiervan is dat de kijkers op deze manier echt betrokken raken bij het onderwerp en daardoor ook bij je organisatie. Uiteraard bestaat er voor mensen die de webinar niet live hebben kunnen volgen de mogelijkheid om deze later terug te kijken.

8: Explanimation

Een explanimation is een animatievideo waarin een bepaald onderwerp wordt uitgelegd. Dit is de perfecte manier om informatie te verduidelijken en op een eenvoudige manier over te brengen op de kijkers. In een explanimation is het gemakkelijk om een verhaal visueel te maken. De voice-over zorgt ervoor dat de informatie helder wordt overgedragen.

Een explanimation van Pinterest

9: Interview met een expert

Een interview met een expert is een gemakkelijke manier om waardevolle content te delen met je doelgroep. Door een expert te interviewen die relevante informatie biedt voor jouw doelgroep, zet je jezelf ook neer als expert op dit gebied. Het voordeel van een interviewvideo is dat de informatie op een spontane manier wordt overgebracht. Voorafgaand aan het interview kun je ook aan je volgers vragen of zij nog vragen hebben voor in het interview. Op deze manier zorg je ervoor dat je kijkers echt voorzien worden van relevante kennis.

10: Vlog

Vloggen is de laatste tijd, vooral onder jongeren, erg populair. Maar op welke manier kan vloggen interessant zijn voor bedrijven? Door middel van een vlog ziet je doelgroep wat voor mensen er achter de organisatie schuilgaan. Daarnaast is het een perfect middel om je doelgroep op de hoogte te houden van de bezigheden binnen de organisatie.

Een vlog van Kraamzorg de Waarden, gemaakt door The Online Group

11: Live video

Live video’s zijn een relatief nieuwe vorm van videocontent. Deze vorm van video geeft je de mogelijkheid om boeiende gebeurtenissen real-time vast te leggen en te delen met de kijkers. Live video is een goede contentvorm voor interactie met je doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld live een Q&A-sessie houden, maar ook live-events delen of een kijkje achter schermen geven bij de organisatie.

Video heeft de toekomst

Er zijn enorm veel verschillende soorten video die je kunt inzetten voor je bedrijf. Welke vorm van videocontent je wilt inzetten hangt af van het doel dat je wilt bereiken. Wil je de kijkers inzicht geven in het bedrijf? Maak dan een company overview, een corporate culture video of een vlog. Als je de kijker wil informeren over een bepaald onderwerp, kies dan voor bijvoorbeeld een explanimation, een interview met een expert of een webinar. Video is voor de bezoekers van je website of socialmediakanaal een stuk interessanter dan een stuk tekst. Daarnaast bevordert het je vindbaarheid in Google en zorgt het voor meer engagement bij bezoekers. Zoals eerder genoemd, gaat video een steeds groter deel uitmaken van de online traffic en als bedrijf zal je hierop moeten inspelen.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact